Evropa

RAT U UKRAJINI Sve oči i dalje uprte u Zaporožje, Zelenski nagoveštava kontraofanzivu u više pravaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/09/2022

-

08:27

RAT U UKRAJINI Sve oči i dalje uprte u Zaporožje, Zelenski nagoveštava kontraofanzivu u više pravaca
RAT U UKRAJINI Sve oči i dalje uprte u Zaporožje, Zelenski nagoveštava kontraofanzivu u više pravaca - Copyright Tanjug/AP/Andrew Kravchenko, Vadim Belikov, Evgeniy Maloletka, Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Počeo je 195. dan rata u Ukrajini. Borbe u zoni oko nuklearne elektrane i dalje traju. Zelenski je u svom sinoćnjem obraćanju upozorio da je Zaporožje po drugi put bilo na korak od katastrofe, nakon što je IAEA saopštila da je rezervni dalekovod koji snabdeva elektranu namerno isključen radi gašenja požara. Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da bi Zaporožje bilo bezbedno jedino povlačenjem Rusa. Predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio je Koncept humanitarne politike Rusije u inostranstvu, koji za cilj imaj "formiranje i jačanje objektivne percepcije Rusije u svetu, unapređenje shvatanja istorijskog puta, uloge i mesta Rusije u svetskoj istoriji i kulturi, kao i širenje kontakata među ljudima".

Ključni događaji:

  • Zelenski: Zaporožje po drugi put na korak od katastrofe
  • Odložen ruski referendum u Hersonu
  • Putin odobrio koncept humanitarne politike u inostranstvu
  • Makron: Jedino bi povlačenjem Rusa Zaporožje bilo bezbedno

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Profimedia/Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.33 Tras prihvatila poziv Zelenskog da poseti Ukrajinu

Nova britanska premijerka Liz Tras razgovarala je sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim što je bio njen prvi telefonski razgovor sa nekim stranim liderom od stupanja na dužnost. Ona je prihvatila njegov poziv da poseti Ukrajinu i ponovila podršku u sukobu s Rusijom, prenosi Rojters.


"Premijerka je rekla da se raduje saradnji sa predsednikom narednih nedelja i meseci i da sa zadovoljstvom prihvata poziv da poseti Zelenskog u Ukrajini uskoro", navedeno je u saopštenju iz njenog kabineta.

22.58 Zelenski pozdravio odluku EK o viznim ograničenjima za Ruse

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je zahvalan predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lijen i svim evropskim liderima koji podržavaju vizna ograničenja za ruske građane.

On je u video poruci objavljenoj na Fejsbuku rekao da je to, osim moralnog, i pitanje elementarne bezbednosti.

"Rusija je više puta upućivala ubice u Evropu pod maskom običnih turista", naveo je on i dodao da je neophodno pokazati građanima jedne, kako je rekao, terorističke države da snose moralnu odgovornost za agresiju svoje države na Ukrajinu i celu Evropu.

18.16 Putin: Povlačenje Rusije iz Svetske turističke organizacije razuman potez

Turizam treba da bude van politike, ali je povlačenje Rusije iz Svetske turističke organizacije (UNWTO) bilo razuman korak, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin govoreći na sastanku Državnog odbora za turizam.

Dodao je, međutim, da je prioritet Rusije jačanje pozicije u sektoru turizma na međunarodnoj areni, prenosi TASS.

16.45 Evropska komisija glasala za suspenziju sporazuma o olakšanom viznom režimu sa Rusijom

Evropska komisija odobrila je predlog o potpunoj suspenziji sporazuma o olakšanom viznom režimu sa Rusijom, saopštila je danas evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson. Ona je dodala da odluku mora da odobri Evropski savet u roku od nedelju dana i poručila da se nada da će novi vizni režim sa Rusijom stupiti na snagu u ponedeljak.

 

16.30 Gajdaj: Ukrajinske trupe napreduju na istoku

Guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj rekao je da ukrajinske trupe napreduju na istoku zemlje, kao i da su ruski napadi uspešno odbijeni. "Neprijateljski napadi nisu uspeli, i postoje određeni pozitivni rezultati. Naše odbrambene snage su pomalo napredovale, čekamo prekid okupacije", napisao je Gajdaj na Telegram nalogu.

15.15 Simson: EU će objaviti odgovor na energetsku krizu

Očekuje se da će sledeći koraci Evropske unije za rešavanje pogoršane energetske krize na kontinentu nakon ruskog napada na Ukrajinu biti objavljeni sledeće nedelje, izjavila je danas evropska komesarka za energetiku Kadri Simson za AP. Simson je kazala da Evropska komisija očekuje da će paket kojim bi se rešio skok cena struje u Evropi biti usvojen sledećeg utorka. U tom paketu, kako je dodala, trebalo bi da se razdvoje cene gasa i energenata, a trebalo bi očekivati i povećanje likvidnosti tržišta i koordinisano smanjenje tražnje.

AP/Efrem Lukatsky

 

15.05 Lavrov: Tras unapred ima negativan stav o Rusiji

"Nova britanska premijerka Liz Tras ima unapred negativan stav prema Rusiji, dok bi u postojećim okolnostima bilo značajnije za London da reši odnose sa svojim najbližim susedima, uključujući Francusku", izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov. On je ocenio da Tras "ima prioritet pre nego što konačno odredi svoj stav prema Rusiji, a to je da shvati da li je francuski predsednik Emanuel Makron prijatelj ili neprijatelj", prenosi TASS.

14.06 Gasprom: Gas za Kinu plaćaće se u juanima i rubljama

Ruski Gasprom i Kineska nacionalna naftna korporacija (CNPC) potpisali su sporazum o prelasku plaćanja za isporuku ruskog gasa Kini na juane i rublje, umesto na dolare, saopštio je danas ruski gigant. Izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler rekao je da je omogućavanje plaćanja u ruskim rubljama i kineskim juanima od obostrane koristi za Gasprom i CNPC, prenosi Rojters. "Verujem da će se time pojednostaviti plaćanja i da će to biti odličan primer za druge zemlje i pokrenuti naše ekonomije", naveo je Miler, dodaje TASS.

profimedia

 

13.50 "Velt": Nemačka odbila da pošalje "Leopard 2" tenkove Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc odbio je molbu svog ukrajinskog kolege Denisa Šmihala za većom vojnom podrškom, tokom njegove posete Berlinu, piše dnevnik "Velt". Konkretno se radilo o isporuci modernih "Leopard 2" tenkova. Već u aprilu je nemački proizvođač oklopnih vozila "Kraus-Mafaj Vegman" ponudio direktnu isporuku 100 tenkova Ukrajini za 1,55 milijardi evra. Međutim, Šolc je odbio da da izvoznu dozvoli, i njegov stav se i dalje nije promenio.

13.10 Rusija tvrdi: Ukrajina ispalila granate na grad Energodar i oblast oko nuklearke Zaporožje

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Ukrajina ispalila 20 artiljerijskih granata na grad Energodar i oblast oko nuklearne elektrane Zaporožje u poslednja 24 časa.

Prema navodima ruskog ministarstva, tri granate su pale na teritoriju nuklearne elektrane Žaporožje, a jedna od njih je eksplodirala u blizini bloka broj dva, navedeno je na dnevnom vojnom brifingu, preneo je Rojters.

Nivoi radijacije kod nuklearne elektrane Zaporožje ostali su normalni, dodaje se u saopštenju.

12.39 Putin ispratio aktivnu fazu vojnih vežbi "Vostok 2022"

Predsednik Rusije Vladimir Putin ispratio je aktivnu fazu strateških komandno-štabnih vojnih vežbi "Vostok 2022" koja se održava na poligonu Sergejevski u Primorskom kraju.

U vežbama koje se održavaju od 1. do 7. septembra angažovano preko 50.000 vojnika iz 14 zemalja, više od 5.000 jedinica naoružanja i vojne tehnike, uključujući preko 140 letelica, 60 vojnih brodova, čamaca i pomoćnih plovila, preneo je Sputnjik.

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

11.50 Peskov: Putin će posetiti Donbas kada za to dođe vreme

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće Donbas kada za to dođe vreme, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za ruski dnevnik "Izvestija" na marginama Istočnog ekonomskog foruma (EEF). "Što se tiče putovanja predsednika, ne sumnjam da će se takav put desiti kada bude pravo vreme", rekao je on, preneo je TAS S. Peskov je, takođe, podsetio na velike planove Rusije za razvoj Donbasa.

11.07 U napadu na Harkovsku oblast poginula tri civila

Tri osobe su poginule u raketnom udaru na Harkovsku oblast tokom proteklog dana, uključujući stariju ženu koja je preminula noćas u gradu Harkovu, saopštio je danas ukrajinski guverner regiona Oleh Sinehubov. Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, nalazi se blizu ruske granice i pod stalnim je granatiranjem od početka rata, koji Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“, prenosi Rojters.

Associated Press

08.35 Zelenski nagovestio kontraofanzivu u različitim pravcima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nagovestio je da su ukrajinski vojnici pokrenuli kontraofanzivu u različitim pravcima. Na pitanje novinara američkog kanala ABC zašto je ukrajinska vojska odlučila da sada krene u kontraofanzivu u Hersonskoj oblasti, Zelenski je odgovorio da "postoji pravac ili pravci" u kontraofanzivi ne želeći da iznosi detalje da bi ruske snage bile iznenađene, preneo je Unian.

08.24 Rusi ponovo granatirali rodni grad Zelenskog

U Krivom rogu jutros su odjeknule eksplozije nakon što su se oglasile sirene za vazdušni napad, objavljeno je na Telegram kanalu "Operative ZSU", pozivajući se na informacije lokalnog stanovništva. Na društvenim mrežama deli se snimak gustog dima.

07.30 Zelenski: Zaporožje po drugi put na korak od katastrofe

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je novo isključenje struje koje povezuje Zaporošku nuklearnu elektranu sa nacionalnom mrežom po drugi put dovelo nuklearnu elektranu na korak od radijacijske katastrofe. Zelenski je rekao da je za to odgovorno novo rusko granatiranje, preneo je Rojters. "Ponovo, po drugi put, zbog ruske provokacije, stanica Zaporožje bila je na korak od radijacijske katastrofe", rekao je on u svojoj večernjoj video poruci.

06.40 IAEA: Rezervni dalekovod za Zaporožje namerno isključen

Rezervni dalekovod koji snabdeva rusku elektranu Zaporožje (ZNPP) u Ukrajini namerno je isključen radi gašenja požara, ali nije oštećen, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozivajući se na informacije koje je dostavila Ukrajina. ZNPP nastavlja da dobija struju koja joj je potrebna za bezbednost iz svog jedinog operativnog reaktora, navodi se u saopštenju IAEA, preneo je Rojters. Ukrajina je obavestila IAEA da će rezervni dalekovod biti ponovo povezan kada požar bude ugašen.

06.25 Putin odobrio koncept humanitarne politike u inostranstvu

Predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio je Koncept humanitarne politike Rusije u inostranstvu. Dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija, preneo je Sputnjik. Ukaz predsednika je stupio na snagu danom potpisivanja. Ciljevi humanitarne politike Ruske Federacije u inostranstvu su, kako se navodi u dokumentu,  "formiranje i jačanje objektivne percepcije Rusije u svetu, unapređenje shvatanja istorijskog puta, uloge i mesta Rusije u svetskoj istoriji i kulturi i širenje kontakata među ljudima".

06.05 Makron: Jedino bi povlačenjem Rusa Zaporožje bilo bezbedno

Predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarao je danas telefonom s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim kojem je preneo da je jedini način da se povrati bezbednost nuklearke Zaporožje povlačenje ruskih snaga s tog područja, saopštila je Jelisejska palata. Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Jelisejske palate, Makron je istakao da je od izuzetne važnosti da se sačuva sigurnost i bezbednost nuklearnih postrojenja.

Komentari (0)

Evropa