Evropa

Ultimatum iz Kremlja: Severni tok 1 do daljnjeg "u kvaru", Peskov upozorio Evropu na dalje posledice

Komentari

Autor: Interfax, Ria Novosti

05/09/2022

-

14:27

Ultimatum iz Kremlja: Severni tok 1 do daljnjeg "u kvaru", Peskov upozorio Evropu na dalje posledice
Ultimatum iz Kremlja: Severni tok 1 do daljnjeg "u kvaru", Peskov upozorio Evropu na dalje posledice - Copyright AP/Paul White, Mikhail Metzel, Petr David Josek, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Isporuke ruskog prirodnog gasa Evropi preko gasovoda Severni tok 1 neće u potpunosti biti nastavljene sve dok Zapad ne ukine sankcije Moskvi, saopštio je Kremlj. Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina optužio je EU, Veliku Britaniju i Kanadu da su sankcije krive za "neuspeh Rusije" da isporuči prirodni gas glavnim gasovodom, kojim se on doprema Nemačkoj iz Sankt Peterburga preko Baltičkog mora.

"Problemi sa pumpanjem prirodnog gasa nastali su zbog sankcija koje su zapadne zemlje uvele našoj zemlji i mnogim kompanijama. Ne postoje drugi razlozi koji bi mogli izazvati takav problem", rekao je Peskov, a prenosi agencija Interfaks.

Peskov je uputio najstroži zahtev Kremlja da EU ukine svoje sankcije, a u zamenu da Rusija nastavi isporuke gasa Starom kontinentu. Gasprom, najveća državna kompanija, saopštila je u petak da će prekinuti isporuke gasa kroz Severni tok 1 zbog tehničkog kvara, za koji su okrivili poteškoće u popravci nemačkih turbina u Kanadi.

EU je već ukinula neke sankcije Rusiji da bi dozvolila popravku turbina. Međutim, evropski lideri su rekli da nema ničega što bi sprečilo Gasprom da snabdeva kontintent prirodnim gasom i optužili Rusiju da kalkuliše izvozom energije.

Rusija i dalje isporučuje gas u Evropu putem gasovoda iz sovjetskog perioda kroz Ukrajinu, koji je ostao otvoren uprkos invaziiji, kao i gasovodom Južni tok kroz Tursku. Ali, Peskov sada kaže da Rusija neće moći u potpunosti da obnovi snabdevanje Severnim tokom 1 dok Zapad ne ukine sankcije. On je optužio zapadne zemlje da su izazvale "previranja" uskraćivanjem zakonskih garancija Gasproma da će turbine poslate na popravku, biti vraćene.

Ruski zvaničnici u poslednjih nekoliko nedelja nisu krili nadu u to da će rastuća energetska kriza u Evropi, smanjiti podršku bloka Ukrajini.

"Očigledno je da se život ljudi, preduzetnika i kompanija u Evropi pogoršava. Naravno da će obični ljudi u ovim zemljama imati sve više pitanja o svojim liderima", rekao je Peskov.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev bio je još jasniji u nedelju nakon što je nemački kancelar Olaf Šolc najavio paket pomoći od 65 milijardi evra kako bi ublažio udar rastućih računa za struju. Medvedev, sada zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti, rekao je da se Nemačka "ponaša kao neprijatelj" Rusije podržavajući sankcije Moskvi i snabdevajući Ukrajinu oružjem.

"Objavili su hibridni rat Rusiji. A onda ovaj starac izgleda iznenađeno kada vidi da Nemci imaju 'manjih' problema sa gasom", napisao je on na Telegramu.

Zelenski: Rusija vodi energetski rat

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je juče Rusiju da vodi energetski rat i pozvao Evropu da pokaže veće jedinstvo.

"Rusija ovih dana pokušava još više da poveća energetski pritisak na Evropu. Isporuka gasa kroz Severni tok je potpuno obustavljena. Rusija želi da uništi normalan život svakog Evropljanina, u svim državama našeg kontinenta ", rekao je Zelenski sinoć u videoporuci.

Prema njegovim rečima, cilj je oslabiti i zastrašiti zemlje u Evropi, prenosi Ukrinform.

"Gde to ne može da uradi konvencionalnim oružjem, Rusija koristi energiju kao oružje. Ove zime, Rusija priprema odlučujući udarac u energetskom sektoru. Jedino će veća kohezija pomoći u borbi protiv toga", kazao je Zelenski.

On smatra da Evropljani treba bolje da koordinišu kontramere i da pokažu veću solidarnost kao i da istovremeno povećaju pritisak na Rusiju.

Direktor ukrajinskog preduzeća za transport gasa Sergij Makogon rekao je danas da Ukrajina može da zameni ceo kapacitet gasovoda Severni tok 1 kroz Sudžu, jedinu tranzitnu tačku sa Rusijom.

"Oni ne koriste celokupan kapacitet Sudže. Iako dnevno može da se upumpa 77 miliona kubnih metara, oni upumpavaju samo 41 milion", rekao je Makogon za Rojters.

Komentari (1)

Марија

05.09.2022 21:10

А како другачије?

Evropa