Evropa

EU preporučila dve nove "omikron vakcine", prvo za starije i visokougrožene grupe

Komentari

Autor: Rojters, Euronews Srbija

06/09/2022

-

16:57

EU preporučila dve nove "omikron vakcine", prvo za starije i visokougrožene grupe
EU preporučila dve nove "omikron vakcine", prvo za starije i visokougrožene grupe - Copyright Tanjug/AP/Pfizer, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici EU danas su preporučili da dve omikron vakcine protiv korone, koje je nedavno odobrila Evropska medicinska agencija (EMA), prvo budu korišćene kod visokorizičnih osoba.

Te vakcine, koje su razvile kompanije Moderna", kao i tim Fajzer/ Biontek. deluju na BA.1 verziju omikron virusa i originalan virus koji je prvo otkriven u Kini.

Grupa visokorizičnih osoba uključuje ljude starije od 60 godina, osobe slabijeg imuniteta, teške hronične bolesnike i trudnice.

Evropsko regulatorno odobrenje dozvoljava upotrebu novih prilagođenih buster vakcina kod osoba starijih od 12 godina, vakcinacija za ovu jesen i zimu treba da daje prioritet osobama sa najvećim rizikom od teške bolesti, navodi Rojters.

Doza nove modigikovane buster vakcine, ili omikron vakicne, može da primi osoba koja je prethodno dobila najmanje primarne (prve dve) doze. To bi značilo da modifikovana vakcina može da se primi kao treća (buster), ali i kao četvrta doza (drugi buster).

Do sada dostupne vakcine protiv virusa korona bile su testirane na originalnoj varijanti iz Vuhana, koja već odavno nije dominantna.

Krajem avgusta je Američka uprava za hranu i lekove (FDA) takođe odobrila za hitnu upotrebnu takozvanje "bivalentne vakcine" kompanija Moderna i Fajzer, a Velika Britanija je bila prva koja je 15. avgusta dala zeleno svetlo Moderninoj vakcini protiv omikrona.

"Srbija planira nabavku novih vakcina"

Sa više hiljada novozaraženih svakog dana i znatno bržeg širenja omirkon varijante opravdan je strah zbog jesenjeg talasa u Srbiji. Virusolog i član Kriznog štaba prof. Tanja Jovanovi nedavno je rekla za Euronews Srbija da i Srbija planirala nabavku novog cepiva koji štiti od omikrona, ali da se ne očekuje da će stići pre novembra.

"Mi planiramo nabavku, ali ne verujem da će pre novembra stići vakcina koja sadrži i omikron varijantu. Međutim, u međuvremenu su se pojavile i subvarijante omikrona koje se razlikuju. Više od 80 studija koje su zvanično objavljene pokazuju da buster doza, iako ne sadrži omikron varijantu, dobro štiti od teških formi bolesti", naglasila je ona.

Tanjug/AP/Manu Fernandez

 

Lekari već duže vreme preporučuju četvrtu dozu vakcine za starije osobe i hronične bolesnike. Slične preporuke izdala je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). 

Inače, prve dve doze vakcine se smatraju redovnim, dok je treća bila dodatna, takozvana buster, pa je tako četvrta doza zapravo drugi buster doza. Uprkos preporukama, diretkor Doma zdravlja Savski venac Zoran Vekić je krajem jula izjavilo da je svega 0,7 odsto stanovništva u Srbiji primilo četvrtu dozu.

Farmakolog prof. Radan Stojanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu izjavila je u avgustu da treba sačekati nove nakcine jer su postojeće koje su dostupne napravljene na vuhanskom soju koji se u međuvremenu dosta izmenio.

Strah zbog jesenjeg talasa

Strah zbog jeseni prisutna je i u drugin evropskim zemljama. Austrijsko Ministarstvo zdravlja preporučuje građanima da prime i četvrtu dozu vakcine protiv kovida 19, Do sada važila preporuka za četvrtu vakcinu samo za osobe starije od 60 godina, dok nova preporuka preporuka nadležnih vlasti važi za sve osobe starije od 12 godina. 

Pored toga, Nemačka je već objavila korona pravila za zimu. Nove mere, koje bi bile u primeni od 1.oktobra ove do 7.aprila sledeće godine, predviđaju da pokrajine mogu da vrate obavezu nošenja maski u ugostiteljskim objektima, bioskopima, pozorištima, javnom prevozu, bolnicama... Alternativa tome je negativan test ili potvrda o ozdravljenju, odnosno vakcinaciji, koja nije starija od tri meseca.

Naučnici su ranije izrazili zabrinutost zbog sposobnosti omikrona za "zaobiđe" antitela. Upravo zato, iako prva je prva generacija vakcina do određene mere pružala zaštitu, deluje da su potrebna nova cepiva koja se "fokusiraju" na novije varijante. 

Dejvid Nabaro, specijalni izaslanik SZO za kovid 19 smatra da virus korona neće biti iskorenjen i da će "ostati među nama", ali da će uskoro postati manji problem u čitavom svetu. 

"Ovaj virus se pojavljuje u talasima na svakih tri do četiri meseca. Teškoća je u tome da se još uvek navikavamo na njega i način na koji se borimo. Stoga, ne možemo sa sigurnošću reći gde će se talas pojaviti i koliko će biti snažan. Svi predviđamo da će biti novog talasa oboljevanja na severnoj hemisferi u narednim mesecima, naročito što će ljudi više biti u zatvorenom gde virus ima veći potencijal širenja", rekao je Nabaro za Euronews.

 

Komentari (0)

Evropa