Evropa

Supruga novog kralja čija se popularnost vrtoglavo menjala: Koju će titulu nositi Kamila Parker

Komentari

Autor: Sky news

10/09/2022

-

08:18

Supruga novog kralja čija se popularnost vrtoglavo menjala: Koju će titulu nositi Kamila Parker
Tanjug/Carl Court, Pool Photo via AP, File - Copyright Tanjug/Carl Court, Pool Photo via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Princ Čarls postao je kralj kao najstarije dere kraljice Elizabete II, a još od trenutka kada je njegova majka krunisana 1952. godine pravili su se planovi da on preuzme ulogu monarha. Ali pitanje titule njegove supruge Kamile bilo je mnogo manje jednostavno, i stavljeno je po strani sve dok kraljica tokom svog platinastog jubileja nije rekla da želi da Kamila bude poznata kao "kraljica supruga" kada princ Čarls postane kralj.

Kada su se Čarls i Kamila venčali 2005. godine, osam godina nakon smrti ledi Dajane, Kamila je dala do znanja da namerava da koristi titulu "supruga princeza". Bio bi to prvi u istoriji britanske monarhije da se takva titula koristi.

Takva odluka je viđena kao priznanje javnosti da je teško prihvatiti njenu novu ulogu, nakon godina spekulacija u medijima o njihovoj aferi, gorkom razvodu Čarlsa i Dajane i Dajaninoj smrti 1997. godine.

Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, FileAP Photo/Alastair Grant, File

 

Iz istog razloga, kada se udala za Čarlsa, koji je u to vreme bio princ od Velsa, odlučila je da ne koristi titulu princeze od Velsa, koju je koristila Dajana. Umesto toga, izabrala je vojvotkinju od Kornvola, podsećajući na Čarlsovu drugu titulu vojvoda od Kornvola, koja se uvek daje pretpostavljenom nasledniku.

Razmišljajući o negativnoj kampanji u štampi koja je vođena protiv nje tokom tog perioda, u intervjuu za britanski Vog, Kamila je priznala da joj "nije bilo lako“.

Tanjug/AP Photo/Adam Butler, File

 

"Toliko dugo su me ispitivali da jednostavno morate pronaći način da živite sa tim", rekla je ona. "Niko ne voli da ga stalno gledaju i, znate, kritikuju... ali mislim da se na kraju nekako uzdignem iznad toga i nastavim sa tim."

U to vreme, postojala su i pravna pitanja u vezi sa validnošću građanskog venčanja para, što bi moglo da doprinese odluci da se odluči za titulu princeze. Čarls i Kamila venčali su se na građanskoj ceremoniji u Vindzoru. Ali prema Zakonima o braku iz 1753. jedini tip braka koji važi za člana kraljevske porodice je verski.

Tanjug/AP Photo/John Stillwell, Pool, File

 

Godine 2005. lord kancelar je pokušao da odbrani valjanost njihovog braka, ali pomoćnici Palate su strahovali da bi razbijanje tradicije moglo da znači više neželjenih pravnih izazova u odnosu na druge titule u budućnosti.

Prema običajnom pravu, žene kraljeva su poznate kao "supruge kraljice", ali muževi kraljica su samo prinčevi. Kao rezultat toga, vojvoda od Edinburga je bio poznat kao princ Filip, i nije dobio titulu kralja kada se oženio kraljicom.

Poslednja kraljica supruga u Britaniji bila je kraljica Elizabeta, koja je tu titulu dobila nakon udaje za kralja Džordža VI i zadržala je do njegove smrti 1952. godine, kada je postala poznata kao  kraljica majka.

Nakon venčanja, Kamila postaje popularnija

Nakon venčanja, Kamilina popularnost je počela da raste. Anketa sprovedena krajem 2021. svrstala ju je na 10. mesto po popularnosti u kraljevskoj porodici, a zauzela je mesto ispred princa Endrua, čija je popularnost opala zbog povezanosti sa osuđenim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstaqjnom. 

Autorka knjiga o kraljevskoj porodici Peni Džunor rekla je: "Problem sa Kamilom je bio u tome što je bila u vezi sa princom od Velsa i što ju je Dajana nazvala trećom osobom u braku".

Ali, dodala je: "Kada se tada udala za njega, bila je predstavljena i ljudi su je upoznali. Shvatili su da ona zapravo nije bila ta grozna žena, rotvajler, ona je zapravo bila veoma fina. Ona je duhovita, topla, druželjubiva, samozatajna, zainteresovana je za druge ljude."

Tanjug/oby Melville, Pool Photo via AP, File

 

Analitičarii su takođe primetili da je preuzela više odgovornosti nakon što su se Endru, Hari i Megan povukli sa kraljevskih dužnosti.

Dugo se smatralo da je Čarls favorizovao titulu "kraljice supruge". Prema kraljevskom dopisniku Skaj njuza Rianona Milsa, iako to pitanje nije zaokupljalo Čarlsove misli "na nedeljnoj bazi“, ipak je to "nešto čime je želeo da se pozabavi“.

Debata o Kamilinoj tituli je takođe mogla da deluje kao neželjena distrakcija na početku njegove vladavine, dodaje ona.

Komentari (0)

Evropa