Evropa

Promene na britanskom dvoru: Članovi kraljevske porodice dobili nove titule, a nose i posebno značenje

Komentari

Autor: Euronews Sbrija

09/09/2022

-

21:50

Promene na britanskom dvoru: Članovi kraljevske porodice dobili nove titule, a nose i posebno značenje
Tanjug/AP Photo/Matt Dunham, File - Copyright Tanjug/AP Photo/Matt Dunham, File

veličina teksta

Aa Aa

Nakon smrti kraljice Elizabete Druge došlo je do velikih promena na britanskom dvoru, imajući u vidu da je njen najstariji sin Čarls preuzeo titulu kralja Ujedinjenog Kraljevstva. On je tako ostao bez titule princa od Velsa koju je nosio otkad je njegova majka postala kraljica.

Nove titule dobili su i ostali članovi porodice, a one su večeras zvanično i objavljene. Kralj Čarls Treći je u svom današnjem obraćanju rekao da će njegov prvorođeni sin Vilijam postati princ od Velsa. Njegova supruga Ketrin će samim tim postati poznata kao princeza od Velsa, a zanimljivo je to što će ona biti prva žena koja će poneti ovu titulu nakon smrti princeze Dajane 1997. godine. 

Tanjug AP/Aaron Chown/Pool Photo via AP

 

Druga zanimljivost je što je na zvaničnom Tviter nalogu Vilijama i Kejt odmah nakon kraljevog govora zamenjena njihova titula. Oni su do večeras bili vojvoda i vojvotkinja od Kembridža i Kornvela.

Titula princa od Velsa ima posebno značenje u britanskoj monarhiji. Prvobitno, domaći i nezavisni velški prinčevi su koristili ovu titulu. Međutim, nakon što je engleski kralj Edvard Prvi osvojio Vels u 13. veku, on je svog sina načinio engleskim "pricem od Velsa" tokom ceremonije u zamku Kernarfon. Od tada mnogi engleski i britanski monarsi davali su svom prestolonasledniku ovu titulu. Kraljica Elizabeta Druga učinla je svog sina, Čarlsa, pricom od Velsa 1969. godine u Kernarfonu, podseća BBC.

Monarh inače ima važnu ulogu u Ujedinjenom kraljevstu koje čine Vellika Britanija i Severna Irska, a nastalo je nizom Zakona o uniji koji su ujedinili Englesku, Škotsku i Vels sa Severnom Irskom.
Pravilo i tradicija u britanskoj monarhiji je da naslednik trona bude prvorođeno dete monarha. Zbog toga je i Čarls nasledio svoju majku Elizabetu Drugu, a očekuje se da će njega na tron naslediti upravo njegov stariji sin Vilijam.

Kamila dobila novu titulu

Što se supruge kralja Čarsla tiče i njene titule, Kamila sada postaje poznata kao "kraljica supruga". Ovo je inače drugi brak kralja Čarlsa. Njegova prva suruga, Dajana, inače je nosila titulu kao i njen suprug i bila poznata kao princeza od Velsa. 

Tanjug/Carl Court, Pool Photo via AP, File

 

Kada su se Čarls i Kamila venčali 2005. godine, osam godina nakon smrti ledi Dajane, Kamila nije dobila Dajaninu titulu, ali je dala do znanja da namerava da koristi titulu "supruga princeza". Bio bi to prvi u istoriji britanske monarhije da se takva titula koristi. Ona je do današnjeg dana imala je titulu vojvotkinju od Kornvola, podsećajući na Čarlsovu drugu titulu vojvoda od Kornvola, koja se uvek daje pretpostavljenom nasledniku.

Razmišljajući o negativnoj kampanji u štampi koja je vođena protiv nje tokom tog perioda, u intervjuu za britanski Vog, Kamila je priznala da joj "nije bilo lako".

Deca Harija i Megan dobili titule princa i princeze

Iako su odlučili da žive van Ujedinjenog Kraljevstva, i nakon smrti kraljice deca vojvode i vojvotkinje od Saseksa, odnosno Harija i Megan imaju pravo na svoju titulu. To se može izmeniti samo ako kralj Čarls Treći lično ne donese odluku da im ukine to pravo. Arči Mauntbaten-Vindzor, sin princa Harija i Megan Markl, sada je tehnički princ, a dobio je titulu za koju je njegova majka sugerisala da mu je odbijena zbog njegove rase.

Njegova mlađa sestra Lilibet Lili Mauntbaten-Vindzor takođe ima pravo da bude princeza nakon smrti kraljice i stupanja njenog dede, dosadašnjeg princa od Velsa, na presto, prenosi Gardijan.

Tanjug/ AP Photo/Seth Wenig

 

Inače, Megan je tokom prošlogodišnjeg intervjua sa Oprom Vinfri govorila o svom šoku kad joj je rečeno da Arči neće dobiti policijsku zaštitu jer nije imao titulu, i sugerisala je da je odluka doneta zbog njegove mešovite rase. Sakseksi su u intervjuu rekli da će Arči dobiti titulu princa nakon što Čarls stupi na tron, ali da im je rečeno da će protokoli biti promenjeni - u skladu sa Čarlsovom željom i monarhijom.

Gardijan dodaje da prema protokolima koje je uspostavio kralj Džordž Peti 1917. godine, deca i unuci monarha imaju automatsko pravo na titulu princa i princeza. U vreme kada je Arči rođen, on je bio praunuk monarha, a ne unuk. Da bi ga sprečio da postane princ, kralj bi sada morao da izda Pisma Patent kojim se menja Arčijevo pravo da bude princ i Lilino da bude princeza.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa