Evropa

Britanska monarhija pred teškim periodom: Kraljicu smatrali stubom sigurnosti, pred Čarlsom veliki izazovi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/09/2022

-

12:25

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Britanska monarhija ulazi u novu eru, koja će nakon smrti kraljcie Elizabete Druge biti sve, samo ne laka. Ulogu monarha preuzeo je Čarls koji je izabrao da nosi ime kralj Čarls Treći. Njegova uloga biće posve drugačija u odnosu na onu u kojoj smo ga viđali prethodnih decenija.

Pisac i hroničar kraljveske porodice Fil Dampier ocenio je za Euronews da, kako je Čarls i sam najavio, više neće moći da se glašava o nekim kontroverznim pitanjima po kojima je bio poznat godinama unazad, pitanjima poput ekologije i očuvanja životne sredine, ili arhitekturi.

"On neće moći da slobodno iznosi svoja mišljenja i sada će morati da drži jezik za zubima i tu bude više poput kraljice. U tom smislu će stvari biti iste", navodi onu poređujući buduće doba britanske kraljevine u odnosu na ono u kojem je monarh bila Elizabeta Druga.

Sa njim je saglasan i profesor međunarodne istorije na LSE u Londonu Svetozar Rajak koji je za Euronews veče analizirajući govor koji je kralj Čarls održao rekao da je on istakao ulogu monarha, te da je najavio da će se uzdržavati komentara po kojima je bio dosta poznat.

"Druga stvar koja je malo pilitičke prirode, jeste njegovo isticanje da će verno služiti i prikazivanje privrženosti anglikanskoj crkvi", napominje Rajak.

Euronews/Printscreen

 

Dampier je ocenio da će vladavina Čarlsa biti sasvim drugačija od Elizabetine, daleko kraća bez sumnje i ne smatra da će Čarlsov ostanak na tronu biti do srebrnog jubileja. "Vladaće deset ili dvadeset godina, ali svakako ništa ni blizu kraljičine vladavine", napominje on.

Njemu je svakako pripala ni malo zahvalna uloga, da na mestu monarha nasledi svoju majku koja je imala važnu ulogu u celoj naciji. "Verujem da će puno dobre volje biti usmereno na njega, to je težak put koji mora da nastavi, iako je kraljičinu ulogu teško naslediti", istakao je.

Čarls će zvanično biti proglašen kraljem u subotu u Palati svetog Džejmsa uz članove Krunskog saveta, što je sastanak kojem kraljica pre neki dan nije mogla da prisustvuje. "Dakle, ima brojne dužnosti pred sobom i posle toga će krenuti na turneju po Ujedinjenom kraljevstvu, na sva četiri kraja. Pre kraljičine sahrane će ići u Škotsku, Severnu Irsku, Englesku i Vels da se predstavi kao kralj. Dakle, zapravo smo u situaciji - kraljica je mrtva - živeo kralj", poručio je on.

Da kraljica nije htela ništa da prepusti slučaju ni nakon njene smrti, vidi se po tome što je ipak odlučila da Kamili Parker, Čarlsovoj supruzi dozvoli da nosi titulu kraljice supruge. Dampier ističe da u Velikoj Britaniji i dalje postoje krugovi koji su poštovaoci Čarlsove prve supruge princeze Dajane, te da su oni nezadovoljni takvim razvojem događaja, ali je kraljica jasno dala do znanja koju titulu želi za Kamilu.

"Nije sostavila prostor sumnji. Mislim da je Kamila sazrela poslednjih godina u svojoj ulozi i mislim da će posao obavljati dobro. Glavna stvar je da onba čini Čarsla srećnim, čuva ga srećnim. I mislim da je kraljica razumela da ako želi da Čarls bude uspešan kralj mora biti i srećan čovek kraj svoje supruge. To ćemo i imati", ocenjuje on.

Teški dani pred Ujedinjenim Kraljevstvom

Novog kralja očekuje turneja po Britaniji, u sve četirioblasti kraljevstva, a sama država ulazi u jedan nestabilan period, posebno što je kraljica predstavljala sigurnost.

"Ovo je veoma težak period i njena smrt je zasigurno poslednja stvar koja nam je trebala. Ona je davala taj osećaj stabilnosti, pouzdanosti i odisala osećajem za dužnost kojem se dive ljudi širom sveta. Dakle, da, biće to veoma teško za državu, ali znam da se Čarls pripremao za ovu ulogu čitavog života i budimo iskreni - ako sada nije spreman za nju, nikada i neće biti", napominje Dampier.

Na pitanje da li će doći do nekih promena u Ujedinjenom Kraljevstvu u kojem je monarh čelnik 14 drugih država, Dampier navodi da može doći do različitiog razvoja situacije.

"Barbados je, naravno, odbacio monarhiju prošle godine, što je po meni velika sramota jer je urađeno bez referenduma. I sada ćemo morati da sačekamo i vidimo šta se dešava u ostalim državama poput Australije, Novog Zelanda, Jamajke, zemljama u Karibima. Znate, neke od njih će želeti da se reše monarhije jer ne osećaju isto prema Čarlsu kao što su osećali prema kraljici. Biće zanimljivo videti koja će to učiniti a koja neće", navodi on.

Koliko je monarhija u krizi, saglasan je i Rajak koji ističe da će jedno od pitanja u kojima će Čarls morati da pokaže svoju uspešnost poput njegove majke biti pitanje zemalja koje su u njegovoj nadležnosti a koje odbacuju monarhiju.

"Postoji bojazan da će mnoge zemlje, poput Barbadosa kao poslednjeg primera ili da će Komonvelt početi da se klima nakon smrti kraljice Elizabete koja je uživala posebno poštovanje", napomnje Rajak dodajući da je to važan politički zadatak pred novim kraljem.

Dampier kaže da su moguća i neka iznenađenja, ali smatra da je Australija daleko bliže takvoj odluci nego što neki političari misle.

"Poslednji put kada su imali referendum su odlučili da zadrže monarhiju, ali su tada na tronu imali kraljicu. Videćemo, ali jedna stvar je jasna bila s kraljicom tokom godina i ostaće jasna u eri Čarlsa a to je da je takva odluka apsolutno pravo odluke tih država da li će zadržati monarhiju ili neće", dodaje.

Mnogostruki problemi u Velikoj Britaniji

Profesor Rajak navodi da je u Londonu među njegovim kolegama sa fakulteta vladalo mišljenje kako je zemlja nalazi u turbulentnom periodu, te da bi zaista najgori mogući događaj bilo to da kraljica baš sada umre.

"Da dođe do sukcesije koja može da bude problematična zbog toga kakvu je ulogu Čarls igrao do sada, jer mnogi smatraju da je Vilijam popularniji u zemlji", pojašnjava on. Dodaje da je zemlja pred monogostrukim problemima, jer je očekuju u narednim mesecima ekonomski problemi i inflacija koju mnogi u toj zemlji ne pamte.

On kaže da novi premijerski kabinet nije odrastao problemima koji čekaju zemlju, te da će Liz Tras na premijerskom mestu dovesti do novih podela unutar Konzervativen stranke i do pogoršanja političke situacije u trenutku kada je zbog ekonomskim problemima potrebno sigurno rukovodstvo.

O tome koliko su povezani vlada i dvor, v.d. predsedavajućeg Krunskog saveta Dragomir Acović za Euronews Srbija ističe da što je vlada u većim problemima, to je veća uloga monarha.

"On se pojavljuje kao kontrateg, i što se toga tiče kralju Čarlsu neće manjkati prilika da pokaže svoj dar i soju sposobnost ili odsustvo. To naravno njemu neće olakšati život", ocenjuje Acović.

Euronews/Printscreen

 

Prema njegovim rečima, pitanje je i kako će se stvari politički odvijati ne samo u Ujedinjenom Kraljevstvu, već i u ostatku sveta.

"Barbados je bio slobodan i do sada, nije postoa ništa veća demokratija nego što je bio i do sada, i to što su sada postali republika ne znači da neće postati republika slična Hajitu u kojem niko ne bi želeo da živi. Problemi postoje i problemi će se gomilati, nevezano što je došlo do promene na prestolu, ali nedostatak navike, da vi znate ko je tamo, to je izazov", rekao je on.

Komentari (0)

Evropa