Evropa

"Bože, čuvaj kralja" se začulo nakon 70 godina – izmenjena himna Ujedinjenog Kraljevstva (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2022

-

20:37

"Bože, čuvaj kralja" se začulo nakon 70 godina – izmenjena himna Ujedinjenog Kraljevstva (VIDEO)
"Bože, čuvaj kralja" se začulo nakon 70 godina – izmenjena himna Ujedinjenog Kraljevstva (VIDEO) - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Okupljeni u katedrali Svetog Pavla u Londonu otpevali su po prvi put nakon smrti kraljcie Elizabete Druge izmenjenu himnu Ujedinjenog Kraljevstva. Himna je otpevana nakon službe koja je održana u katedrali u pomen na pokojnu kraljicu.

Ona sada glasi "Bože čuvaj kralja", dok se prethodnih 70 godina pevala uz sada već kultne stihove "Bože čuvaj kraljicu".

Te reči su poslednji put pevane 1952. godine, kada su promenjene u "kraljica” nakon smrti kralja Džordža VI i krunisanjem kraljice Elizabete. Sa novim kraljem i muškim prestolonaslednikom, što je princ Vilijam, himna će u narednom periodu verovatno ostati kao "Bože čuvaj kralja.

Ne postoji zvaničan autor himne "Bože, čuvaj kralja“, ali pesma, kako se čini datira iz 18. veka. Jedno od najranijih zabeleženih izvođenja ove pesme priredio je Tomas Arne u Kraljevskom teatru 1745. godine, u vreme kada je jakobitski "mladi pretendent" princ Čarls Edvard Stjuart, koji je sebe nazivao Čarlsom III predstavio sebe na britanskom tronu.

Pesma se pokazala popularnom i proširila se na druge svečanostima, gde je uspostavljen običaj da se monarsi pozdravljaju pesmom dok on ili ona uđu u mesto javne zabave.

Britanski kralj Čarls Treći odao je večeras u prvom obraćanju naciji kao novi suveren počast svojoj majci, kraljici Elizabeti Drugoj i njenom životu posvećenom službi, i poručio da će nastojati da svima služi sa poštovanjem, lojalnošću i ljubavlju.

"Kao što je i sama kraljica činila sa nepokolebljivom odanošću, i ja se sada svečano zaklinjem da ću kroz preostalo vreme koje će mi Bog dati, poštovati ustavna načela u srcu naše nacije", naveo je Čarls.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa