Evropa

Čarls III nakon što je zvanično postao kralj: "Ostatak života posvetiću teškom zadatku pred sobom"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/09/2022

-

11:14

Čarls III nakon što je zvanično postao kralj: "Ostatak života posvetiću teškom zadatku pred sobom"
Čarls III nakon što je zvanično postao kralj: "Ostatak života posvetiću teškom zadatku pred sobom" - Copyright Tanjug AP/Jonathan Brady/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Čarls III zvanično je proglašen za novog kralja Ujedinjenog Kraljevstva na Pristupnom veću, na ceremoniji održanoj u Sent Džejms palati.

Proglas su potpisali svi članovi kraljevog privatnog saveta, njegova supruga Kamila, sada kraljica supeuga, kao i njegov sin Vilijam, sada princ od Velsa.

Pre toga je zvanično proglašeno da je kraljica mrtva.

Pristupni savet obavlja ceremonijalnu ulogu – zvanično objavljuje ime novog monarha, prenosi BBC. Tome prisustvuju članovi Tajnog saveta (grupa visokih političara koji formalno savetuju monarha), a podeljen je na dva dela, od kojih će Čarls biti prisutan samo u drugom.

U prvom delu se kraljica proglašava mrtvom, čita se ime novog kralja i potpisuje se dokument, koji se zatim čita sa balkona u Londonu, Belfastu, Kardifu i Edinburgu.

U drugom delu kralj Čarls III je dao ličnu izjavu.

"Dame i gospodo, tužna dužnost mi je da objavim zvanično smrt svoje majke. Znam koliko vi, i ceo svet, saosećate sa mnom. Najveća mi je uteha da znam koliko saosećate sa mnom, mojom braćom i sestrama. Moja majka davala je tokom života primer ljubavi i službe. Dužini i posvećenosti njene vladavine nema jednakih. Duboko sam svestan velikih dužnosti koje nosi vladanje, a koje su sada prešle na mene. Trudiću se da pratim njen primer tokom vladavine, kako u Velikoj Britaniji, tako i u ostalim teritorijama Komonvelta. Znam da će me u tome podržati posvećenost naroda čiji sam suveren, a savetovaće me Savet Parlamenta koji su oni izabrali. Ovom prilikom potvrđujem posvećenost da nastavim sa predajom prihoda krune Vladi zemlje. Ostatak života posvetiću teškom zadatku koji je preda mnom, u čemu se molim i za vođstvo svemoćnog Boga", rekao je novi kralj Velike Britanije.

 Zatim je položio zakletvu crkvi Škotske, koju su on i svedoci (kraljica supruga, princ od Velsa i ostali), potpisali.

Komentari (0)

Evropa