Evropa

U Rusiji počeli regionalni i lokalni izbori - zbog različitih vremenskih zona trajaće dva dana

Komentari

Autor: Fonet

10/09/2022

-

23:30

U Rusiji počeli regionalni i lokalni izbori - zbog različitih vremenskih zona trajaće dva dana
Izbori u Rusiji - Copyright Tanjug/AP/Dmitri Lovetsky

veličina teksta

Aa Aa

Na regionalnim i lokalnim izborima koji su u toku u Rusiji, u okviru jedinstvenog dana glasanja, biće zamenjeno više od 31.000 poslanika i izabranih funkcionera, uključujući gubernatore, izvestila je  agencija TASS. Zbog različitih vremenskih zona izbori traju od 9. do 11. septembra, ali se kao glavni dan glasanja, računajući i Moskvu, uzima 11. septembar.

Na izborima se bira 15 najviših zvaničnika regiona, poslanici u šest skupština, članovi 12 saveta administrativnih centara i poslanici lokalnih samouprava.

Izlaznost na opštinskim izborima u višemilionskoj Moskvi do danas u 15:00 iznosila je 22,5 odsto, što znači da je više od 1,6 miliona Moskovljana učestvovalo je na izborima lično ili elektronskim putem.

U Moskvi su onlajn glasali predsednik Vladimir Putin, pres sekretar Kremlja Dmitrij Peskov i predsednik vlade Mihail Mišustin. Posmatrači iz javnih komora regiona, navodi TASS, nisu prijavili "ozbljne nepravilnosti" na izborima.

Zvaničnici su, navodi agencija, demantovali "lažne vesti", koje "žive nekoliko sati i nisu dugovečne", a nisu zanimljive van ruskih granica, gde "sada više razmišljaju o ceni gasa i o zimi".

Navedeno je da postoje "informativni pristici opozicije, stranih agenata i onih koji su van Ruske Federacije, a veoma se trude da podriju poverenje Rusa u izbore".

U tom kontekstu pominju se "olovke sa mastilom koje nestaje", "ringišpil glasanje", kvar sistema elektronskog glasanja u Moskvi, zahtev u Vladivostoku da se pre glasanja pokaže PCR test, postavljanje biračkih mesta u napuštenim objektima i zabrani ulaska novinarima na biračka mesta.

Dodaje se da su evidentirani prekršaji "manji i promptno se otklanjaju", a glasanje se odvija bez propusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je od početka izbora zabeleženo 15 pokušaja sajber napada na DEG sistem iz inostranstva, prenosi TASS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa