Evropa

Krajem meseca vanredni samit ministara energetike EU, u fokusu mere za ublažavanje posledica rasta cene energenata

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2022

-

13:34

Krajem meseca vanredni samit ministara energetike EU, u fokusu mere za ublažavanje posledica rasta cene energenata
Jozef Síkela - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministri energetike zemalja članica Evropske unije održaće 30. septembra vanredni samit u čijem središtu će biti predlozi mera za ublažavanje posledica rasta cene energenata.

"Ono što smo započeli prošle nedelje završavamo 30. septembra. Sazvao sam novi vanredni sastanak Saveta za energiju kako bismo razgovarali o predlozima Evropske komisije za prevazilaženje posledica visokih cena energenata", naveo je na Tviteru češki ministar industrije Jozef Sikela.

Evropska komisija namerava da odustane od uvođenja gornje granice cena ruskog gasa, ali ne i od plana o uvođenju poreza na višak profita energetskih kompanija, navodi se u dokumentu koji je procurio u javnost.

Predlog propisa u koji je Gardijan imao uvid, ne sadrži ni ograničenje cene ruskog gasa niti uvoznog gasa, nakon što države članice prošle sedmice nisu mogle da se dogovore o ograničenjima.


Očekuje se da će EU nametnuti dodatne poreze na visoke profite kompanija za fosilna goriva, uz posebno ograničenje prihoda proizvođača električne energije sa niskim sadržajem ugljenika.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen trebalo bi da objavi evropski plan za suočavanje sa porastom cena električne energije u sredu u godišnjem govoru o stanju Unije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa