Evropa

Italijanski predsednik: Uključiti zemlje Zapadnog Balkana u zajedničko rešenje energetske krize

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2022

-

14:55

Italijanski predsednik: Uključiti zemlje Zapadnog Balkana u zajedničko rešenje energetske krize
Serđo Matarela - Copyright Tanjug/AP/Giuseppe Lami

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski predsednik Serđo Matarela izjavio je danas u Skoplju da u Evropskoj uniji treba pronaći mehanizam za uključivanje zemalja Zapadnog Bakana u iznalaženju rešenja za prevazilaženja zajedničke energetske krize.

Matarela je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, rekao da kriza sa nezamislivim i velikim poskupljenjem energenata zabrinjava građane i privredu, kao i da kompromituje njihov način funkcionisanja. Italija je, rekao je, pre četiri meseca predložila EU da odredi maksimalnu cenu za gas a neke zemlje su se tek sada uverile da je to neophodno.

"Da je prihvaćen naš predlog pre četiri meseca bile bi izbegnute neke posledice", rekao je Matarela i dodao:

"Moramo ići dalje. Moramo se suočiti sa nekim hitnim pitanjima u EU. Zato moramo zaštititi građane i privredu od spekulacija, političkih i finansijskih".

Istakao je da nastale probleme nijedna država ne može sama da reši.

"Zato, moramo da pronađemo mehanizme u EU koji bi trebalo da uključe zemlje Zapadnog Balkana u ovu zajedničku borbu za izlazak iz zajedničke krize i pronalaženje rešenja vezana za gas", rekao je Matarela.

U rešenja bi, istakao je, trebalo bi uključiti i umanjenje posledic poskupljenja.

"Evropa bi vrlo brzo trebalo da radi na alternativnim rešenjima u odnosu na gas koji dolazi iz Rusije. Dakle, treba da radi na alternativnim energijama i treba da pronađe samostalna rešenja", rekao je predsednik Italije, preneli su skopski mediji.

Komentari (0)

Evropa