Evropa

Norveška i Evropska unija najavile konkretnije razgovore o predlozima za rešenje energetske krize

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2022

-

13:43

Norveška i Evropska unija najavile konkretnije razgovore o predlozima za rešenje energetske krize
Norveška i Evropska unija najavile konkretnije razgovore o predlozima za rešenje energetske krize - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Norveška i EU dogovorile su se da konkretizuju razgovore o predlozima za rešavanje energetske krize u Evropi, izjavio je danas norveški premijer Jonas Gar Stere posle telefonskog sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. "Ulazimo u razgovore otvorenog uma, ali smo skeptični prema maksimalnoj ceni prirodnog gasa", rekao je Stere, prenosi Rojters.

Istakao je da maksimalna cena ne bi rešila fundamentalni problem, a to je da u Evropi ima premalo gasa. Ministri energetike EU prošle nedelje zatražili su od Evropske komisije da predloži široka ograničenja cena gasa, čak i kada je izvršna vlast EU odbacivala tu ideju.

"Složili smo se da konkretizujemo dijalog sa EU u vezi sa predlozima koji su na stolu", rekao je Stere. Norveška nije članica EU, a postala je najveći snabdevač Unije gasom nakon što je Rusija smanjila izvoz zbog rata u Ukrajini, omogućujući nordijskoj zemlji rekordni prihod od naftne industrije zbog skoka cena.

Norveška poručuje da ima za cilj, kako je navedeno, da bude pouzdan snabdevač Evrope gasom i da bi uslovi trgovine trebalo da budu određeni pregovorima između kompanija koje pumpaju ugljovodonike i firmi koje ga kupuju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa