Evropa

Makron najavio nacionalnu debatu o legalizaciji eutanazije

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2022

-

21:55

Makron najavio nacionalnu debatu o legalizaciji eutanazije
Makron najavio nacionalnu debatu o legalizaciji eutanazije - Copyright Tanjug/Pascal Rossignol/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je danas nacionalnu debatu o opcijama za okončanje života koje će uključivati istraživanje mogućnosti legalizacije potpomognutog samoubistva.

Francuski zakon iz 2016. predviđa da lekari mogu da drže smrtno bolesne pacijente pod sedativima pre smrti, ali ne dozvoljavaju potpomognuto samoubistvo, to jest eutanaziju.

Makron je u pisanoj izjavi naveo da će panel građana raditi na tom pitanju u koordinaciji sa zdravstvenim radnicima tokom narednih meseci, dok se lokalne debate organizuju u francuskim regionima, prenosi AP.

Vlada planira da održi paralelne razgovore sa poslanicima iz svih političkih partija kako bi se postigao najširi konsenzus, s ciljem sprovođenja promena sledeće godine, navodi se u saopštenju predsednika.

Neki francuski pacijenti putuju u druge evropske zemlje da traže dalje opcije za kraj života.

Tokom kampanje za svoj uspešan reizbor ove godine, Makron je obećao da će otvoriti debatu u Francuskoj, sugerišući da je lično za legalizaciju eutanazije, javlja AP. Potpomognuto samoubistvo, koje uključuje pacijente koji sami sebi daju smrtonosnu dozu lekova, dozvoljeno je u Švajcarskoj. Eutanazija, proces u kome medicinski stručnjak direktno daje lekove, trenutno je legalan u Holandiji, Belgiji, Luksemburgu i Španiji pod određenim uslovima.

Makronova najava usledila je nakon što je porodica francuskog reditelja Žan-Lika Godara rekla da je preminuo u svom domu u švajcarskom gradu Rol primenom eutanazije.

Francuske ankete poslednjih godina stalno pokazuju da je velika većina ljudi za legalizaciju eutanazije. Sadašnji zakon dozvoljava pacijentima da zatraže duboku, kontinuiranu sedaciju koja menja svest do smrti, ali samo kada je verovatno da će njihovo stanje dovesti do brze smrti.

Lekarima je dozvoljeno da zaustave tretmane koji održavaju život, uključujući veštačku hidrataciju i ishranu. Sedacije i lekovi protiv bolova su dozvoljeni čak i ako mogu skratiti život osobe, navodi AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa