Evropa

Španski sud izrekao kaznu od 30 godina zatvora svešteniku zbog seksualnog zlostavljanja maloletnika

Komentari

Autor: Fonet

13/09/2022

-

22:14

Španski sud izrekao kaznu od 30 godina zatvora svešteniku zbog seksualnog zlostavljanja maloletnika
Španski sud izrekao kaznu od 30 godina zatvora svešteniku zbog seksualnog zlostavljanja maloletnika - Copyright Burst

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud Španije potvrdio je kaznu od 30 godina zatvora koju je niži sud izrekao bivšem svešteniku zbog seksualnog zlostavljanja sedmorice dečaka kojima je predavao u bogoslovskom internatu, prenosi Asošijeted pres.

Sud je utvrdio da se zlostavljanje dogodilo između 2013. i 2016. godine u školi u gradu Sijudad Realu, a žrtve su tada imale oko 13 godina.

Tokom časova plivanja, optuženi je igrao igrice sa pojedinim dečacima, povlačeći ih u vodu tako što ih je hvatao za genitalije, saopštio je sud, a neke od žrtava je naterao da stoje goli ispred njega kao "test poverenja".

Crkveni sud je 2016. godine raščinio sveštenika nakon što je dobio pritužbe na njegovo ponašanje i uputio ga na građanske sudove.

On je 2020. godine osuđen za seksualno zlostavljanje na 30 godina zatvora.

Bivši sveštenik se žalio Vrhovnom sudu, koji je danas potvrdio prvostepenu presudu, kaznivši ga sa 52.920 evra i naložio mu da plati 2.000 evra odštete svakoj žrtvi.

Udruženje koje predstavlja žrtve zlostavljanja sveštenika kada su bili maloletnici (ANIR) pozdravilo je odluku suda.

"Sveštenici retko idu u zatvor u Španiji, pa se nadam da ova odluka otvara put da ovo postane uobičajeno", rekla je osnivačica ANIR Ana Kuevas.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa