Evropa

Švedska desničarska opozicija tokom prebrojavanja glasova na parlamentarnim izborima zadržava vođstvo

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2022

-

18:29

Švedska desničarska opozicija tokom prebrojavanja glasova na parlamentarnim izborima zadržava vođstvo
Švedska desničarska opozicija tokom prebrojavanja glasova na parlamentarnim izborima zadržava vođstvo - Copyright Tanjug AP/Fredrik Sandberg/TT News Agency via AP

veličina teksta

Aa Aa

Švedska desničarska opozicija danas je zadržala malo vođstvo u odnosu na vladajući blok levog centra dok se brojanje bliži kraju nakon nedeljnih tesnih glasova za parlament, pokazali su podaci izborne komisije.

Umerene švedske demokrate, demohrišćani i liberali imali su prednost od jednog mesta posle izbora u nedelju, ali rezultate nisu mogli da proglase pre nego što su prebrojani konačni glasovi putem pošte i iz inostranstva.

Posle obrade 98 odsto glasova u izbornim jedinicama danas se činilo da će desnica osvojiti 175 mesta u parlamentu od 349 mesta, što bi, ako bude potvrđeno, moglo da pruži lideru Umerenih Ulfu Kristersonu prvu šansu da formira novu vladu, prenosi Rojters. Vladajuće socijaldemokrate i blok levog centra bili su u međuvremenu na putu za 174 poslanička mesta, pokazuju rezultati.

Očekuje se da će preliminarni rezultati glasanja biti objavljeni do kraja dana ili sutra, saopštila je švedska izborna komisija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa