Evropa

U Austriji od početka godine 58.000 zahteva za azil, nadležni upozoravaju da krijumčari koriste rat u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2022

-

12:38

U Austriji od početka godine 58.000 zahteva za azil, nadležni upozoravaju da krijumčari koriste rat u Ukrajini
MUP - Copyright MUP

veličina teksta

Aa Aa

Ministra unutrašnjih poslova Austrije Gerharda Karnera zabrinjava značajan rast tražilaca azila, zbog čega je ponovo aktivirano upravljanje granicom u Špilbergu. Od januara do kraja avgusta u Austriji je primljeno oko 58.000 zahteva za azil.

U poređenju sa prošlom godinom radi se o dramatičnom rastu, zbog čega su na prelazu ka Sloveniji Špilberg ponovo postavljeni kontejneri i šatori. Najteže rastom broja tražilaca azila pogođena je pokrajina Burgenland, u kojoj je podneto čak oko 40.000 zahteva za azil.

Pošto vlasti u Burgenlandu ne mogu da savladaju dnevno veliki broj tražilaca azila, svakodnevno se oni prebacuju u druge pokrajine, gde se vrši registracija. Naime, svakodnevno oko 40 osoba u Burgenlandu podnosi zahtev za azil, i oni će sada biti prebačeni u Štajersku.

"Moramo učiniti sve da se ne ponovi 2015", rekao je guverner pokrajine Štajerske Kristofer Dreksler. On je ukazao da je veoma upadljiv talas državljana Indije, koji preko Beograda, prikriveno kao radna snaga dolaze u Evropu, odakle ih prebacuju krijumčari ljudi. "Posao krijumčara cveta. Oni koriste rat u Ukrajini", rekao je Dreksler.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa