Evropa

Švedska premijerka podnela ostavku nakon poraza na izborima

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2022

-

12:02

Švedska premijerka podnela ostavku nakon poraza na izborima
Švedska premijerka podnela ostavku - Copyright Tanjug AP/Tim Aro/TT News Agency via AP

veličina teksta

Aa Aa

Švedska premijerka iz partije socijaldemokrata Magdalena Anderson podnela je danas ostavku nakon poraza na parlamentarnim izborima, na kojima je desničarski blok osvojio tesnu većinu.

Anderson se sastala sa Andreasom Norlenom, predsednikom švedskog parlamenta Riksada, koji ima 349 poslanika kako bi mu zvanično predala ostavku. Anderson će ostati vršilac dužnosti premijera dok se ne formira nova vlada.

Kako prenosi AP, očekuje se da će Norlan dati mandat lideru desnog centra Umerenihu Ulfu Kristersonu kako bi pokušao da formira novu vladajuću koaliciju.

Na parlamentarnim izborima u Švedskoj, koji su održani u nedelju, desničarski blok osvojio je 176 mesta, dok je blok levog centra, na čelu sa socijaldemokratama dobio 173 mesta.

Nakon što je prebrojano 99 odsto glasova, vođa populističke stranke Švedske demokrate Jimi Okeson proglasio je pobedu desničarskog bloka koji čine četiri partije - Umereni, Švedske demokrate, demohrišćani i liberali.

Anderson je podnela ostavku manje od godinu dana nakon što je kao prva žena došla na čelo švedske vlade. Ona je vodila zemlju u postupku pridruživanja NATO savezu, nakon napada Rusije na Ukrajinu u februaru ove godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa