Evropa

Padovi sa zgrada, prerezane vene: Više od deset ruskih oligarha nađeno mrtvo od početka godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/09/2022

-

19:29

Padovi sa zgrada, prerezane vene: Više od deset ruskih oligarha nađeno mrtvo od početka godine
Vladimir Putin i Ravil Maganov - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslednja u nizu misterioznih pogibija ruskih oligarha ponovo je skrenula pažnju javnosti na veliki broj nesreća sa smrtnim ishodom koje su se ove godine desile ruskim biznismenima, visokim državnim službenicima ili direktorima velikih kompanija, od kojih su se neki protivili režimu Vladimira Putina i ratu u Ukrajini, a neki zauzimali visoke pozicije u državnim kompanijama poput Gasproma.

Ivan Pečorin, direktor vazduhoplovstva u Ruskoj korporaciji za razvoj na Dalekom istoku i Arktiku (KRDV), bio je suštinski prvi čovek Vladimira Putina zadužen za te teritorije. Njegovo telo pronađeno je na obali nekih 160 kilometara od Vladivostoka na istoku Rusije, i to nakon dvodnevne potrage, preneo je lokalni "VL.ru", koji prenosi vesti iz Vladivostoka. 

Kako se navodi, Pečorin je pao sa broda 10. septembra dok je plovio blizu Ruskog ostrva, a KRDV, na čijem čelu se nalazio, predstavlja Putinov projekat za razvoj proizvodnje energenata i kopanje ruda na krajnjem istoku Rusije, što je postao jedan od najvažnijih regiona usled težine svih međunarodnih ekonomskih sankcija, prenosi "Biznis insajder".

Ovo je samo poslednja u nizu smrti pod neobičnim okolnostima gde su žrtve ruski bogataši, a ove godine ih je bilo više od deset. 

Sve je počelo otprilike mesec dana pre ruske invazije na Ukrajinu, kada je direktor transporta u ruskom energetskom gigantu Gasprom Investu, Leonid Šulman, pronađen mrtav u jednoj kući u selu Lenjinski, u Lenjingradskoj oblasti. Lokalni mediji tada su preneli da je Šulmanovo telo pronađeno sa prerezanim venama, a u zvaničnom policijskom izveštaju se navodi i da je pored njegovog tela pronađena oproštajna poruka, što sugeriše da je u pitanju samoubistvo. 

Međutim, tink-tenk Varšavski institut izrazio je sumnje u to da je u pitanju samoubistvo, jer su naveli da je Šulman u vreme kada je stradao bio pod istragom Gaspromovih bezbednosnih organa zbog sumnje da je učestvovao u koruptivnim radnjama prilikom kupovine novog voznog parka za kompaniju.

Mesec dana nakon Šulmanove smrti, pronađeno je telo još jednog visokog funkcionera u Gaspromu, i to u istom selu kao i Šulmanovo. Kako je prenela ruska "Novaja Gazeta", u pitanju je bio Aleksander Tuljakov, a njegovo telo je pronađeno u garaži 25. februara. Isti medij preneo je da je i u ovom slučaju u pitanju samoubistvo, a citirali su i anonimni izvor iz policije koji im je, kako navode, rekao da su Gaspromovi istražitelji došli na lice mesta gotovo pa istovremeno kada i sama policija, prekinuli forenzičare i izveli ih van prostora oko garaže, koju su ogradili.

Samo tri dana nakon ovoga, gotovo ista smrt snašla je još jednog oligarha, mada ovaj put u inostranstvu - telo Majkla Votforda rođenog u Ukrajini, koji je stekao bogatstvo radeći sa gasom i naftom a u Londonu se bavio i nekretninama, nađeno je u njegovoj kući u Sariju. Britanska policija smrt ovog bogataša, koji je početkom 20. veka promenio prezime iz "Tostošeja" u "Votford", tretira kao samoubistvo vešanjem, i mada se ističe da je "neobjašnjena", ne tretira se kao "sumnjiva", preneo je Euronews.

Smrti celih porodica

U martu i aprilu, prvim mesecima rata u Ukrajini, zabeležene su smrti trojice ruskih oligarha, ali ovog puta nisu stradali samo oni, već su pobijene čitave njihove porodice.

Telo ruskog milijardera Vasilija Meljnikova, kao i telo njegove supruge i dvojice sinova, pronađeno je 23. marta u njihovom stanu u Njižnem Novgorodu, gradu na zapadu Rusije. Meljnikov je bio vlasnik kompanije Medstorm koja uvozi medicinsku opremu u Rusiju, a čije poslovanje je bilo žestoko poljuljano zapadnim sankcijama uvedenim ruskim firmama zbog invazije na Ukrajinu. 

Kako je tada preneo ruski "Komersant", na telu Melljnikova, kao i njegove porodice, bilo je ubodnih rana, a oružje korišćeno za ubistva je pronađeno na mestu zločina. Istraga policije išla je u pravcu da je Meljnikov ubio suprugu, decu, pa onda i sebe, mada su njihove komšije rekle kako su unutar porodice, bar koliko je bilo vidljivo spolja, vladali dobri odnosi. Ruski istražni komitet nije se oglašavao kako bi potvrdio direktno smrt Meljnikova, ali su rekli da je pronađeno delo "muškarca (43), njegove supruge (41), i dvoje dece od po četiri i deset godina. Ovi podaci slažu se sa izveštajem Komersanta.

Druga smrt ruskog oligarha van granica Rusije tiče se Sergeja Protosenje, čije telo je, kao i tela njegove supruge i ćerke, 19. aprila nađeno u Ljoret de Maru u Španiji. Protosenja je bio šef ruskog gasnog giganta, kompanije Novatek, a njegovo telo pronađeno je obešeno, dok su na telima članova njegove porodice nađene ubodne rane, odnosno obe su izbodene nasmrt.

Katalonska policija u oblasti Đirona, gde se grad Ljoret de Mar nalazi, zaključila je na osnovu svoje istrage da je u pitanju slučaj duplog ubistva i samoubistva, rekli su iz policije za "CNN". Iz policije su, istom prilikom, rekli i kako je ispitan Protosenjin sin. Dodali su i da je "odbačena teorija da je u pitanju trostruko ubistvo, ili delo ruske mafije".

Samo dan pre Protosenjinog tela, odnosno 18. aprila, u jednom luksuznom stanu u Moskvi pronađeno je telo bivšeg potpredsednika Gasprombanke Vladislava Avajeva, kao i tela njegove supruge i ćerke. Ruska novinska agencija Tas, pozivajući se na izvor iz istrage, navela je kako policija smatra da je u pitanju slučaj dvostrukog ubistva i samoubistva i da je u njegovoj ruci nađen pištolj. Julija Ivanova, predstavnica Ruskog istražnog komiteta u Moskvi, rekla je da su tela pronađena nakon što je vozač Avajeva rekao njegovom rođaku da ne može da dopre do njega.

Od žabljeg otrova do pada sa litice

Avajev, međutim, nije jedini funkcioner povezan sa Gaspromom koji je stradao ove godine pod, u najmanju ruku, neobičnim okolnostima. Andrej Krukovski, koji je bio menadžer "Estosadok Krasnaja Poljana" skijališta u Sočiju, u vlasništvu Gasproma, početkom maja stradao je, a kao uzrok njegove smrti naveden je "pad sa litice prilikom planinarenja blizu jednog poznatog lokaliteta u Sočiju".

Još jedna stradala osoba povezana sa Gaspromom bio je biznismen Jurij Voronov, čije telo je 4. jula pronađeno u bazenu ispred njegove kuće u Sankt Peterburgu. Kao i u nekoliko ranijih slučajeva, stradao je od metka u glavu, a pištolj je pronađen pored njega. Voronov je, inače, bio na čelu kompanije "Astra šiping", koja se bavila transportom a sarađivala je sa Gaspromom u poslovima vezanim za oblast Arktika. Kako je preneo britanski "Tajms", nije sasvim jasno kome je pripadao pištolj pronađen pored Voronova, a njegova supruga rekla je da je neko vreme pre smrti Voronov pio dosta alkohola, jer je izgubio velike količine novca zbog sukoba sa poslovnim partnerima.

Verovatno i najneobičnija smrt zabeležena je kada je pronađeno telo Aleksandra Subotina, jednog od članova upravnog odbora kompanije "Lukoil", koja se otvoreno protivila ruskoj invaziji na Ukrajinu. Njegovo telo pronađeno je u podrumu jedne kuće u Mitiščiju, predgrađu ruske prestonice. Kuća je pripadala Alekseju Pindurinu - on je, inače, poznatiji kao "šaman Magva", i nudi usluge "lečenja duhovnim putem" svojim klijentima.

Magva je, kako se navodi, poslvedočio da je Subotin došao kod njega pod uticajem droge i alkohola i da je tražio da izvede "ritual za lečenje od mamurluka", a u ruskim medijima nema mnogo izveštaja o detaljima čitavog slučaja, osim državne novinske agencije "Tas" koja je, pozivajući se na izvore bliske istrazi, prenela da je "telo Subotina pronađeno u podrumu gde su se vršili jamajčanski rituali", i da je "uzrok njegove smrti infarkt", ali da je istraga ipak otvorena.

Pad kroz prozor čest uzrok

Još jedan stradali visoki funkcioner kompanije "Lukoil", zapravo osoba koja se nalazila na njenom čelu, bio je Ravil Maganov. On je 1. septembra poginuo nakon što je pao kroz prozor sa šestog sprata Kliničkog centra u Moskvi, prenela je ruska agenciju Interfaks. Ova bolnica poznata je i po tome što se u njoj leči politička i ekonomska elita zemlje.

Na sajtu "Lukoila" bilo je kratko saopšteno da je "Ravil Maganov preminuo nakon teške bolesti", kao i poruka da je "znatno doprineo ne samo kompaniji, već i celom gasnom i naftnom sektoru Rusije". Neki od ruskih medija su, kao i Interfaks, preneli da je njegovo telo pronađeno na betonu ispred Kliničkog centra, a RBK je preneo da policija istražuje čak i mogućnost samoubistva.

Tri izvora rekla su Rojtersu da, na osnovu njihovog bliskog poznanstva sa Maganovim, ne veruju da bi se on ubio. Drugi izvor blizak kompaniji rekao je da u rukovodstvu Lukoila postoji uverenje da je izvršio samoubistvo, ali izvor nije video dokaze ili dokumente koji to potkrepljuju. U novembru 2019.godine, Maganov je uslikan na prijemu u Kremlju gde je od Putina primio Orden Aleksandra Nevskog, državno odlikovanje koje se dodeljuje zaslužnim građanima.

U martu, kompanija "Lukoil" izdvojila se time što je bila jedna od retkih koje dolaze iz Rusije, a otvoreno kritikuju napad te zemlje na Ukrajinu. U saopštenju su tada naveli da se "zalažu za momentalni prekid vatre i oružanog sukoba", kao i da "podržavaju rešavanje konflikta kroz proces pregovaranja i kroz diplomatska sredstva".

Smrt Maganova, međutim, samo je poslednja u nizu gde su žrtve stradale padom kroz prozor, a o okolnostima i uzrocima njihove smrti postoje oprečna izveštavanja. 

Den Rapoport, investitor koji je bio glasni kritičar Vladimira Putina, stradao je na sliačn način - on je 14. avgusta pao sa zgrade u Vašingtonu. Rapoportovi roditelji su Jevreji, a on je rođen u SSSR, tačnije u Letoniji dok je ta zemlja još pripadala Sovjetskom savezu. Živeo je u Moskvi od raspada SSSR do 2012. godine, a delom se vratio u SAD zbog toga što je javno podržavao Putinovog kritičara, opozicionara Alekseja Navaljnog koji je trenutno u zatvoru, prenoeo je "Politiko"

profimedia

Den Rapoport

Prema preliminarnom izveštaju policije, čini se da niko nije bio sa Rapoportom u trenutku kada je pao na pločnik ispred zgrade, mada je istraga otvorena i moglo bi da prođe i do 90 dana do konačnih rezultata sa autopsije. Njegov poslovni partner Sergej Tkačenko je 2017. takođe stradao od pada kroz prozor. 

Krajem prošle godine, zabeležena su još dva slučaja ruskih javnih ličnosti koje su stradale tako što su pale kroz prozor. Prvo je u oktobru 2021. "neidintifikovani čovek" pao sa prozora ruske ambasade u Berlinu, a kasnije je istraživački portal "Belingket" objavio da je došao do informacije da je u ptianju Kiril Žalo, sin zamenika direktora FSB-ovog ogranka za borbu protiv unutrašnjih političkih prenji Kremlju.

U decembru prošle godine, na isti način - padom kroz prozor, stradao je i Jegor Prosvirnjin, osnivač sajtova Sputnjik i Pogrom. Njegovo telo je pronađeno pored noža i kanistera sa benzinom, nakon što su se čuli povici iz stana. Prosvirnjin je prvobitno podržavao rusku aneksiju Krima 2014. godine, ali je nakon toga posao glasni kritičar Putina, predviđajući "građanski rat u Rusiji" i propast čitave "Ruske Federacije".

 
 

 

 

Komentari (0)

Evropa