Evropa

Ko će biti na sahrani Elizabete II, a ko sigurno ne: Poslato 500 poziva, među njima i Srbiji, neki ipak nisu dobrodošli

Komentari

Autor: BBC

18/09/2022

-

23:16

Ko će biti na sahrani Elizabete II, a ko sigurno ne: Poslato 500 poziva, među njima i Srbiji, neki ipak nisu dobrodošli
AP/Peter Nicholls - Copyright AP/Peter Nicholls

veličina teksta

Aa Aa

Sahrana britanske kraljice Elizabete Druge u ponedeljak biće jedno od najvećih okupljanja kraljevske porodice i političara u Velikoj Britaniji u poslednjih nekoliko decenija. Tokom vikenda su upućeni pozivi na adrese više od 500 šefova država i stranih zvanica. Tu se naravno ne računaju porodica, prijatelji i dvorjani. Lista gostiju nije potvrđena, ali čije prisustvo se očekuje, kome poziv nije ni upućen, objavio je BBC.

Kraljevska porodica 

Naravno, biće tu najbliža porodica -  Kralj Čarls, u pratnji Kamile, kraljice supruge, kao i ostalo troje kraljičine dece, En, Endru i Edvard  i njihovi supružnici - uključujući Saru Ferguson, Endrjuovu bivšu suprugu biće prisutni na sahrani. Očekuju se i kraljičini unuci - uključujući prinčeve Vilijama i Harija, princeze Beatris i Judžini, Zaru Tindal, Pitera Filipsa, ledi Luiz Vindzor i Džejmsa, vikonta Severna, zajedno sa njihovim muževima i ženama.

Tanjug/Ben Stansall/Pool Photo via AP

 

Još nije jasno koliko će od 12 kraljičinih praunučadi prisustvovati. Među ostalima koji se očekuju su Erl Spencer, brat princeze Dajane, kumče pokojne kraljice i Vilijamov i Harijev ujak, princ i princeza Majkl od Kenta i vojvoda i vojvotkinja od Kenta.

Prijatelji i zaposleni

Visoko na listi pozivnica sigurno će biti dame koje su decenijama bile pored kraljice. To uključuje ledi Suzan Hasi, koja je počela da radi za kraljicu 1960. godine i koja je kuma princa Vilijama. Ona je pratila kraljicu na sahrani princa Filipa 2021. godine. Druga je dama Meri Morison, koja se priključila kraljici čim je postala sposobna nakon što je, u 81. godini, slomila članak u 2018. godini.

profimedia

 

Tu je svakako i Anđela Keli, ćerka radnika na doku iz Liverpula, koja je 30 godina služila kao lični pomoćnik pokojne kraljice i viši garderober, a za koju se govorilo da je bliska osoba od poverenja. Drugi savetnik i prijatelj je Džon Voren, koji je bio kraljičin trkački menadžer. Kamere su ih uhvatile kako zajedno slave u kraljevskoj loži u Askotu kada je njen konj Estimate osvojio Zlatni pehar 2013.

Ser Džeki Stjuart, bivši svetski šampion Formule 1, trebalo je da poseti kraljicu u Balmoralu pre njene smrti i očekuje se da će prisustvovati sahrani. Kao i ser Dejvid Atenboro, koji je vršnjak kraljice i sa kojim je u nekoliko navrata sarađivala.

 Evropske kraljevske porodice

Očekuju se članovi kraljevskih porodica iz cele Evrope, od kojih su mnogi bili kraljičini krvni srodnici.

AP/Peter Nicholls

 

Belgijski kralj Filip i kraljica Matilda potvrdili su da će biti tamo, kao i holandski kralj Vilem-Aleksandar i njegova supruga kraljica Maksima, zajedno sa njegovom majkom, bivšom holandskom kraljicom princezom Beatriks. Španski kralj Felipe i kraljica Leticija takođe su prihvatili poziv, kao i kraljevske porodice Norveške, Švedske, Danske i Monaka. Ostaje da se vidi da li će pripadnici kraljevske porodice Karađorđević biti prisutni, posebno imajući u vidu da su britanska kraljevska porodica i oni u kumovskim odnosima.

Lideri Komonvelta

Očekuje se da će prisustvovati lideri iz celog Komonvelta, čiji je kraljica bila suveren tokom cele svoje vladavine.  Australijski premijer Entoni Albanez prihvatio je poziv, kao i premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern i kanadski premijer Džastin Trudo. 

Tanjug/AP/Peter Nicholls

 

Dugogodišnji premijer Bangladeša Šeik Hasina i predsednik Šri Lanke Ranil Vikremesinge takođe su navodno prihvatili pozive. Indiju će predstavljati predsednik Droupadi Murmu. 

Drugi svetski lideri

Bela kuća je potvrdila da će predsednik Džo Bajden prisustvovati zajedno sa prvom damom Džil Bajden, iako za razliku od drugih zvaničnika oni neće na ceremoniju putovati autobusom. Drugi svetski lideri za koje se kaže da su prihvatili pozive su irski premijer Majkl Martin, nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, italijanski predsednik Serđo Matarela i francuski predsednik Emanuel Makron.

AP/Markus Schreiber

 

Kineski predsednik Si Đinping dobio je poziv koji su kritikovali neki britanski poslanici i kolege, zbog tretmana kineske vlade prema ujgurskoj manjini. Prema izvorima iz parlamenta, kineskim zvaničnicima je zabranjeno da prisustvuju kraljičinom sanduku u Vestminster holu. Kineska vlada je u subotu potvrdila da će potpredsednik Vang Ćišan prisustvovati sahrani. 

Prestolonaslednik Saudijske Arabije i de fakto vladar - Mohamed Bin Salman je pozvan, a saudijska ambasada u Londonu potvrdila je da će on ovog vikenda biti u Velikoj Britaniji. To će biti njegova prva poseta od ubistva novinara i saudijskog kritičara Džamala Kašogija 2018. godine.

Islamska Republika Iran, koja je dugo bila predmet međunarodnih sankcija zbog svog nuklearnog programa, biće zastupljena samo na nivou ambasadora, rekli su izvori iz Vajthola. 

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je takođe dobio poziv za sahranu ali je on zbog učestvovanja u radu Generalne skupštine UN, otputovao u Njujork, pa će Srbiju u Londonu u ponedeljak predstavljati premijerka Ana Brnabić.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Koga sigurno neće biti - nepozvani državnici

Predstavnici Sirije, Venecuele i Avganistana nisu pozvani, prenosi Bi-Bi-Si. To je zato što Velika Britanija nema pune diplomatske odnose sa ovim zemljama. Niko nije pozvan ni iz Rusije, Belorusije i Mjanmara.

Tanjug AP/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Diplomatski odnosi između Velike Britanije i Rusije gotovo da i ne postoje od ruske invazije na Ukrajinu, a portparol ruskog predsednika Vladimira Putina rekao je da on i "ne razmišlja o tome" da prisustvuje sahrani. Severna Koreja (DNRK) i Nikaragva su pozvane da pošalju samo ambasadore, ali i ne šefove država.

Komentari (0)

Evropa