Evropa

EK predložila da se Mađarskoj uskrati 7,5 milijardi evra: Zabrinutost zbog demokratskog nazadovanja i sumnje u korupciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T. V., Tanjug

18/09/2022

-

11:40

EK predložila da se Mađarskoj uskrati 7,5 milijardi evra: Zabrinutost zbog demokratskog nazadovanja i sumnje u korupciju
EK predložila da se Mađarskoj uskrati 7,5 milijardi evra: Zabrinutost zbog demokratskog nazadovanja i sumnje u korupciju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija pozvala je danas da se Mađarskoj uskrati 7,5 milijardi evra iz fondova EU zbog zabrinutosti u vezi sa demokratskim nazadovanjem i mogućom korupcijom pri upravljanju novcem u okviru Unije, prenosi Euronews.

EK optužuje mađarskog premijera Viktora Orbana za urušavanje demokratskih institucija, preuzimanje kontrole nad medijima i kršenje prava manjina, dok on negira ove optužbe.

Evropski komesar za finansije Johanes Han saopštio je da, uprkos merama koje je Mađarska predložila za otklanjanje ovih nedostataka, Evropska komisija preporučuje suspenziju sredstava "procenjenih na 7,5 milijardi evra''.

Han je naveo da bilo koje obustavljanje fondova moraju odobriti zemlje članice EU kvalifikovanom većinom koja podrazumeva saglasnost 55 odsto zemalja, odnosno 15 od 27 članica EU, uz uslov da to predstavlja 65 odsto stanovništva Unije.

 

profimedia

 

Ovakvu odluku EU donosi u okviru novog mehanizma, prema kome je uslov za korišćenje sredstava iz evropskih fondova poštovanje vladavine prava.

U ovom slučaju, situacija bi se mogla rešiti ako se donesu odgovarajući zakoni i ako se oni budu sprovodili. Johanes Han kaže da će pratiti situaciju u Mađarskoj te u skladu sa tim donositi dalje odluke.

"Komisija će sada nadgledati situaciju, kao i ono šta Mađarska preduzima sve do 19. novembra. Tada ćemo ponovo sagledati situaciju, u nadi da evropski budžet više neće biti pod rizikom. Danas smo pokazali moć ovog zaštitnog mehanizma, koji ima za cilj da popravi probleme. Daćemo preporuku Savetu da usvoji ovu kaznenu meru, ukoliko se situacija ne popravi", rekao je Han.

Preporuka Savetu da usvoji ovu kaznenu meru je sledeći korak u ovom procesu mehanizma vladavine prava. Savet ima mesec dana da odluči da li da nastavi sa preporukom Komisije. Ako to uradi, Mađarska će takođe imati mesec dana da odgovori, iako može da zatraži produženje, što znači da bi Komisija najranije mogla da zamrzne sredstva Budimpešti 19. novembra.

Mađarska je nakon ove odluke obećala da će ispuniti sve obaveze u skladu sa preporukama Evropske komisije, kako se ne bi suspendovalo 7,5 milijardi evra iz Brisela namenjenih Budimpešti.

Ministar za razvoj Tibor Navračič rekao je da se nada da će mere Mađarske biti dovoljne da ubede EU komisiju za dobijanje sredstava, preneo je Rojters.

Postupak pokrenut u aprilu

Mađarski premijer Viktor Orban godinama unazad važi za lidera EU koji ulazi u sukob za zvaničnim Briselom. Često nije saglasan sa odlukama bloka, a sa druge strane kritikovan je zbog svog ponašanja. U ovom slučaju, nesugladice na relaciji EU-Orban, Mađarsku bi mogle dosta da koštaju.

Tanjug/AP Photo/Theresa Wey

 

Evropska komisija pokrenula je ovaj postupak protiv Mađarske u aprilu, u okviru novog mehanizma prema kojem se korišćenje sredstava iz evropskih fondova uslovljava poštovanjem vladavine prava. Postupak je pokrenut slanjem pisma koje predstavlja zvaničnu opomenu. U ime Evropske komisije poslao ga je komesar za budžet Johanes Han, ali sadržaj pisma nije objavljen.

Komisija može predložiti suspenziju ili smanjenje isplata iz evropskih fondova zbog utvrđenih povreda, a konačnu odluku donose članice EU dvostrukom većinom. Za kažnjavanje mora da glasa najmanje 15 država članica, sa najmaje 65 odsto stanovništva EU.

I do sada je  Evropska komisija uskraćivala svoje odobrenje za isplatu novca namenjenog za oporavak  privrede od pandemije kovida 19 Poljskoj i Mađarskoj, optužujući ih za podrivanje vladavine prava

Komentari (0)

Evropa