Evropa

Talas migranta u Austriji: Dnevno na prelazima i do 3.000 ljudi, pokrajina na granici s Mađarskom uvela vanredno stanje

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2022

-

10:36

Talas migranta u Austriji: Dnevno na prelazima i do 3.000 ljudi, pokrajina na granici s Mađarskom uvela vanredno stanje
Talas migranta u Austriji: Dnevno na prelazima i do 3.000 ljudi, pokrajina na granici s Mađarskom uvela vanredno stanje - Copyright AP/ Muhammed Muheisen

veličina teksta

Aa Aa

Austrijske vlasti su veoma zabrinute, jer aktuelni broj migranata podseća na veliki talas iz 2015. Na austrijsko-mađarskoj granici, u pokrajini Burgenland, vlada vanredno stanje.

Prema podacima pokrajinske policije u proseku se na toj granici zatiče 3.000 ilegalnih migranata. Svakodnevno policija zatiče oko 400 ilegalnih migranata, a nekim danima i između 700 i 800.

Situacija opterećuje policiju i vojsku već mesecima, a poslednjih nedelja štanje je eskaliralo. Od jula, kada je bilo još 250 migranata dnevno, broj se udvostručio.

I krijumčari postaju sve brutalniji u svom delovanju, na šta ukazuju dramatični incidenti, udesi usled bekstva od policije, u kojima su povređeni migranti koje u kolima u većem broju prevoze krijumčari.

Policija pretpostavlja da je broj ilegalnih migranata koji prelaze u Austriju daleko veći od otkrivenog.

Guverner austrijske pokrajine Burgenland Hans Peter Doskocil je ocenio da je trenutno stanje dimenzija kao 2015.godine. Za razliku od tadašnjeg talasa, sada se radi o permanetnom stanju.

Stanovništvo najpogođenijihn opština Nojzidel, Oberpulendorf i Obervart suočeni su sa prizorima akcija hapšenja. Gradonačelnici ovih mesta najavili su da će uputiti otvoreno pismo vladi u kojem zahtevaju mere protiv ilegalne migracije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa