Politika

Austrijski kancelar sa Vučićem o ilegalnoj migraciji: "Srbija je spremna da podrži interese Austrije"

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2022

-

22:45

Austrijski kancelar sa Vučićem o ilegalnoj migraciji:  "Srbija je spremna da podrži interese Austrije"
Instagram.com/buducnostsrbije - Copyright Instagram.com/buducnostsrbije

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Karl Nehamer razgovarao je danas u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, pre svega o ilegalnoj migraciji.

Kako je Nehamer preneo novinarima u fokusu razgovora je bila tema migracija, jer se Austrija suočava sa drastičnim rastom broja tražilaca azila iz bezbednih zemalja, kao što su Indija i Tunis.

Razlog za to je, između ostalih, vizna liberalizacija između Srbije i tih država.

Kako je kazao austrijskim novinarima, a prenosi agencija APA, građani iz tih zemalja legalno dolaze u Srbiju i onda nastavljaju put u pravcu EU.

Građani tih država, poručio je, nemaju izgleda da dobiju status azila u Austriji, i ukazao da uz pomoć krijumčara i dalje migranti dolaze u EU.

"Sve dok spoljna granica EU ne bude efektivno zaštićena i iz Brisela ne bude došao konstruktivan predlog za politiku migracije i azila, moraćemo sami da se borimo", podvukao je Nehamer.

Istakao je da je u borbi protiv ilegalne migracije i trgovine ljudima Srbija važan partner.

Srbija je, kaže, spremna da podrži interese Austrije.

Najavio je da će iz tog razloga otputovati na sastanak u Mađarsku sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi razgovarali o daljem delovanju.

Predsednik Srbije se na susret osvrnuo objavom na instagram nalogu buducnostsrbijeav na kome je napisao da je poseban akcenat u razgovorima stavljen na modalitete za dodatno ubrzanje trenda snažnog rasta robne razmene i ekonomske saradnje između dve zemlje.

"Takođe, razgovarali smo i o evropskom putu Srbije, kao i o regionalnim inicijativama za povezivanje i unapređenje sveobuhvatne saradnje zemalja Zapadnog Balkana", dodao je Vučić.

Susret sa Betsi Korn na marginama Generalne skupštine UN

Instagram.com/buducnostsrbije

 

Predsednik Vučić sastao se u Njujorku sa predsednicom Američko-izraelskog odbora za javne poslove (AIPAC) Betsi Korn na marginama otvaranja Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine UN.

Vučić je istakao da je imao posebnu čast da sa predsednicom Korn razmeni mišljenja o brojnim aspektima saradnje između Srbije i Izraela jer, kako je rekao, naši narodi ne dele samo sličnu tešku prošlost, već su zajednički okrenuti ka boljoj i prosperitetnijoj budućnosti.

"Uvek sa velikim zadovoljstvom razgovaram sa našim prijateljima iz AIPAC i sa ponosom ističem srpsko-jevrejsko tradicionalno prijateljstvo", naveo je Vučić u objavi na Instragramu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija