Politika

Vučić na ručku lidera Balkana s Boreljom: Sankcije Rusiji ponovo su bile tema, pokušao sam da objasnim poziciju Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2022

-

21:31

Vučić na ručku lidera Balkana s Boreljom: Sankcije Rusiji ponovo su bile tema, pokušao sam da objasnim poziciju Srbije
Instagram/buducnostsrbijeav - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ručku lidera Zapadnog Balkana sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, saopštio je na instagram profilu buducnostsrbijeav.

"Još jedna runda važnih razgovora tokom neformalnog ručka čiji je domaćin Žozep Borelj na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. EU jeste jedan od ključnih i strateških partnera Srbije, ali se i ovom prilikom ponovila tema uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji. Pokušao sam da objasnim poziciju Srbije, koja je i dosledna i teška, ali za nas jedina moguća, jer Srbija nastavlja da vodi nezavisnu politiku u skladu sa principima međunarodnog prava", napisao je Vučić.

 

Spoljna služba EU (EEAS) saopštila je da je glavna tema danas u Njujorku na neformalnom ručku sa liderima Zapadnog Balkana kome je domaćin bio visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj bila globalni i regionalni uticaj „ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajini".

Kako se podseća u saopštenju, ovi skupovi se održavaju dva puta godišnje u Briselu i Njujorku i služe kao neformalna prilika za razmenu mišljenja o izazovima u regionu i evropskoj budućnosti regiona.

„Današnja diskusija se fokusirala na globalni i regionalni uticaj ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine. Visoki predstavnik Borelj i lideri Zapadnog Balkana razgovarali su o tome kako zajednički rešiti štetne posledice ovog rata na cene hrane i energije i stabilnost i bezbednost u Evropi i globalno“, dodaje se u saopštenju.

Borelj je istakao podršku koju EU pruža Zapadnom Balkanu da bi se poboljšala energetska bezbednost i u suočavanju sa hibridnim pretnjama, uključujući sajber pretnje i stranu manipulaciju informacijama.

„EU i Zapadni Balkan će nastaviti da sarađuju u suočavanju sa izazovima koje rat Rusije protiv Ukrajine nameće na globalnom nivou. EU u potpunosti uključuje Zapadni Balkan u svoje inicijative za ublažavanje posledica rata“, dodaje se u saopštenju.

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija