Evropa

Rumunski predsednik: Novi narativ Rusije pretnja nuklearnim ratom

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2022

-

12:45

Rumunski predsednik: Novi narativ Rusije pretnja nuklearnim ratom
Rumunski predsednik: Novi narativ Rusije pretnja nuklearnim ratom - Copyright AP/Andreea Alexandru

veličina teksta

Aa Aa

Rumunski predsednik Klaus Johanis izjavio je da Rusija ima novi narativ koji sada "manje ili više predstavlja direktnu pretnju nuklearnom ratu protiv Evrope", kao i da je takav narativ neprihvatljiv i da se protiv toga mora boriti odlučno.

On je dodao da je Rumunija, kao deo NATO, spremna za svaki scenario i da Rumuni ne treba da paniče, preneo je Ađerpres.

"Niko ne želi rat, osim Rusije, koja je napala Ukrajinu. A novi narativ, koji je manje ili više pretnja nuklearnim ratom, jednostavno je neprihvatljiv i mora se protiv toga boriti svim silama. Referendumi koji se održavaju u okupiranim teritorijama su apsolutno neprihvatljivi i mislim da ih niko neće priznati", poručio je Johanis.

On je dodao da se ruske pretnje ne smeju shvatiti olako.

"Rumunija je spremna za svaki scenario, ali mi ne želimo bilo kakav scenario, već želimo da se Rusija povuče iz Ukrajine i počne mirovne pregovore u koje svi moraju da budu uključeni. Rumunija nema plan da uđe u rat, isto važi i za NATO. Ali deeskalacija mora da postoji sa obe strane; nije dovoljno da kažemo da smo mi za mir, a da nam druga strana preti ratom", rekao je rumunski predsednik.

On je rekao da su tenzije velike, a da je Rumunija, koja deli najveću granicu sa Ukrajinom od svih NATO saveznika, u posebnoj poziciji, ali spremna da se suoči sa svakim scenarijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa