Fokus

Predsednik Evropskog saveta za suspenziju Rusije iz Saveta bezbednosti UN

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2022

-

23:29

Predsednik Evropskog saveta za suspenziju Rusije iz Saveta bezbednosti UN
Tanjug/AP/Julia Nikhinson - Copyright Tanjug/AP/Julia Nikhinson

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel založio se danas na 77. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za suspenziju Rusije iz Saveta bezbednosti zbog rata u Ukrajini.

"Kada stalna članica Saveta bezbednosti započne ničim izazvan i neopravdan rat koji je osudila Generalna skupština UN, njena suspenzija iz tog tela treba da bude automatska", rekao je Mišel, prenosi CNN.

Ocenio je da "Kremlj pokušava da mobiliše ceo svet protiv zamišljenog neprijatelja".

„Mi smo ovde u Ujedinjenim nacijama, kući koja okuplja ljude iz celog sveta. A svi znamo da je za snažan multilateralni sistem potrebno međusobno poverenje. Upotreba veta bi trebalo da bude izuzetak, ali postaje pravilo“, rekao je on.

Mišel je pozvao na reformu, za koju je rekao da je „neophodna i hitna“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se danas na takvu mogućnost i najavio da Srbija neće glasati za ograničenje prava veta ili isključenje Rusije iz Saveta bezbednosti, On je naveo da je gotovo siguran da će Zapad pokušati da isključi Rusiju iz Saveta bezbednosti UN.

"Srbija za tako nešto, za ograničavanje prava veta ili isključenje Rusiji neće glasati. Tu nemamo nikakvu dilemu. Za to im treba dvotrećinska većina. Oni mogu i da se pozovu na to da Rusija nije pravni naslednik SSSR. Ali postoji član mislim akta 108, na koji vidim da se spremaju da se pozovu. To bi bilo rušenje međunarodnog pravnog poretka. Za jednu od tih odluka im je potrebno da Kina bude uzdržana. Bog zna šta sve mogu da urade. To nije ni daleko, ni nemoguće. Za nas bi to bila katastrofa. Zbog Kosova i Metohije, naravno", ističe Vučić

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet