Politika

Vučić: Srbija neće glasati za ograničenje veta ili isključenje Rusije iz Saveta bezbednosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2022

-

19:03

Vučić: Srbija neće glasati za ograničenje veta ili isključenje Rusije iz Saveta bezbednosti
Prinskrin/Tanjug - Copyright Prinskrin/Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Srbija neće glasati za ograničenje prava veta ili isključenje Rusije iz  Saveta bezbednosti, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić medijima poslednjeg dana boravka u Njujorku. Kako je ponovio, u  narednih desetak dana moraća da se donese mnogo važnih odluka.

Predsednik je kazao da je gotovo siguran da će Zapad pokušati da isključi Rusiju iz Saveta bezbednosti UN.

"Srbija za tako nešto, za ograničavanje prava veta ili isključenje Rusiji neće glasati. Tu nemamo nikakvu dilemu. Za to im treba dvotrećinska većina. Oni mogu i da se pozovu na to da Rusija nije pravni naslednik SSSR. Ali postoji član mislim akta 108, na koji vidim da se spremaju da se pozovu. To bi bilo rušenje međunarodnog pravnog poretka. Za jednu od tih odluka im je potrebno da Kina bude uzdržana. Bog zna šta sve mogu da urade. To nije ni daleko, ni nemoguće. Za nas bi to bila katastrofa. Zbog Kosova i Metohije, naravno", ističe Vučić

On je naveo da je u Njujorku imao niz važnih sastanaka, a kako je rekao, najvažniji je bio s sa Kristalinom Georgijevom, šeficom MMF-a

"Citiraću je: ‚Ova zima biće mnogo teška, a sledeća će biti još teža‚. Zašto? Jer su vlade ostavile nešto novca za ovu zimu, ali za sledeću zimu će se mnogo teže nešto odvojiti i već od proleća će zemlje da ostanu bez novca.Mnoge zemlje će nestati sa finansijskog radara. Mi moramo to da izbegnemo, da obezbedimo novac. Pitao sam kako da to radimo, i ona je rekla da moramo da radimo na finansijskim baferima", rekao je Vučić.

Kako je dodao, tema razgovora sa zamenicom državnog sekretara Stej dipartmenta Viktorijom Nuland bilo je sve šro je rekao u razgovoru sa Džejkom Salivanom, savetnikom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost.

On je naveo da se susreo i s ruskim ministrom pspoljnih poslova Sergejom Lavrovom s kojim je imao dobar razgovor.

 

 

"Zahvalio sam se na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, razgovarali smo o KiM i o energetskom aranžmanu", naveo je Vučić

Dodao je da su neki evropski lideri koji su tražii razgovor s ruskim ministrim spoljih poslova morali da povuku svoj zahtev za razgovorom jer je to traženo od njih.

"Imao sam i razgovore koje niste mogli da vidite. I sa Hohštajnom, Džimom o Brajenom. I sa Eskobarom. To su normalni uobičajeni razgovori. Ali sve što sam rekao da je bila tema razgovora sa Salivenom, bila je i tema sa Viktorijom Nuland. Nama je važna američka podrška radi ekonomskog napretka zemlje. Sa druge strane užasno se komplikuje situacija, svet više neće biti isti", rekao je predsednik

Vučić nije želeo da komentariše moguće dopremanje oružja i opreme Aljbinu Kurtiju od strane Britanije i Amerike.

"Pred nama je težak period, veoma težak. Ali možemo li da iskočimo iz sopstvene kože. Možemo li, kao što neki koji me kritikuju kažu, da smo sve dalje od EU kada pomenemo Kosovo. Da zaboravim Kosovo i naš narod? Da se pravim da nisu ubijana deca? Nemamo mi mnogo izbora. A što se tiče oružja i opreme, mali smo mi, a to su prejake sile. Za nijansu smo manje mali od onoga što oni misle",  rekao je on.

Vučić dodaje da postoji informacija da je Kurti tražio artiljeriju dometa većeg od 10 kilometara, a da rade elektronsko ometanje odavno.

"Kada su zauzimali administrativne prelaze, oni su uvek elektronski ometali sve što je dolazilo iz centralne Srbije. Ali uzvratićemo, što se tiče elektronskog ometanja", rekao je Vučić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija