Politika

Vučić nakon sastanka sa Džejkom Salivenom: Jedan od najznačajnijih susreta, trajao sat duže od planiranog

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2022

-

19:49

Vučić nakon sastanka sa Džejkom Salivenom: Jedan od najznačajnijih susreta, trajao sat duže od planiranog
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Prinskrin

veličina teksta

Aa Aa

Sastanak sa Džejkom Salivenom, savetnikom za nacionalnu bezbednost Džoa Bajdena je trajao sat duže od planiranog verovatno bio do sada jedan od najznačajnijih sastanaka, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić medijima u Njujorku.

"Neki kažu da je on najvažniji čovek SAD. Dugo je trajao sastanak, pričali smo i o ekonomiji, političkim pitanjima, stremljenjima Srbije u regionu, Kosovu. Po pojedinim pitanjima se nije lako usaglasiti. Razgovor je bio otvoren i iskren, a kada je takav razgovor uvek mora doneti neku dobrobit", naveo je Vučić.

On je ocenio da je Džejk Saliven budućnost politike i na takvom mestu da odlučuje.

"Sva pitanja smo pretresli. Ja sam govorio koji su stavovi Srbije, i dogovorili smo se da zajednički pojačamo ekonomsku aktivnost između Srbije i SAD. Obojica smo zadovoljni što Rivian dolazi u Srbiju. Kada jedan Džejk Saliven zna da Rivian dolazi u Srbiju, to nešto znači", kazao je predsednik.

On dodaje da je Saliven znao mnogo više o onoga što je predsednik izgovorio pred UN, i ističe da je to čovek velike inteligencije, i izuzetno informisan.

Kako je najavio, kasnije, će imati susret sa američkom zvaničnicom Viktorijom Nuland.

Vučić je naveo i da je Salivena izvestio i o stavu Srbije prema saradnji sa Kinom, i njihovim investicijama u Železaru, a odgovorio je i na pitanje o susretu s kineskim  ministrom spoljnih poslva Vang Jiem.

"Govorim ono što uvek govorim. I za govornicom UN nisam krio ništa. Imali smo dobar i srdačan razgovor ja i gospodin Vang Ji, imaćemo uvek. Mislim da je to važno da čuvamo našu poziciju i dobre odnose sa NR Kinom", dodao je predsednik.

Na pitanje novinara da li će novi paket sankcija za Rusiju koji su EU zvaničnici najavili u Njujorku imati neke posledice i po našu zemlju, rekao da ćemo to tek videti, kada budu objavili šta su smislili.

"Otkud znam šta su smislili, kada smisle videćemo da li će da ima neke veze sa nama, kao što je imao ovaj paket vezan za rusku naftu", rekao je Vučić.

Videćemo da li će nas da se dotiče uopšte ili neće, odgovorio je kratko Vučić.

On se osvrnuo i na jučerašnji govor pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija i to što je, njegovo govor na jutjub kanalu svetske organizacije gledaniji od onog koji je imao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Zelenskog ima svuda, pa ne znači da mora na tom kanalu da bude najgledaniji. Može da nam se sviđa ili ne, ali jeste velika zvezda i predsednik mnogo veće zemlje. To je tako. Moj govor je izazvao pažnju zato što je drugačiji. Zato što je mali predsednik rekao istinu. Zato su mi pojedini lideri čestitali posle govora, da kažu da ovo nisu čuli poslednjih 15 godina. Sada se postavlja drugo pitanje, jesam li time nešto učinio za Srbiju, osim što su naši građani mogli da budu ponosni. Na kraju mislim da jesmo jer smo strasveno branili svoju poziciju, pokazali da nismo šaka zobi, i da smo spremni da se branimo. Oni sada svi znaju da smo mi ti koji smo pokvarili narativ jedinstva za borbu za teritorijalni integritet. Nije to pitanje naše snage, ali sam narativ, sama priča teže prolazi u svetskom mnjenju ako ima nekog ko ih podseti, nije baš da ste se tako borili nekoliko decenija ranije. Upravo zato će oni raditi na tome da se što pre reši kosovski čvor, a to nimalo neće biti lako.", rekao je Vučić.

On je konstatovao da ne može taj govor, već pozicija Srbije da bude mač sa dve oštrice.

"Ne možete da umilostite nekoga tako što ćutite. Ovako imamo odnos "mali su, ali su spremni da se bore". Politički sam veteran, uspeo sam da ovo prođe bez javne kritike, jer ne možete da negirate činjenice. Naravno da nisu svi zadovoljni, ali neki lideri najvećih zemalja sveta su jako srećni", dodao je predsednik Srbije..

Komentarišući činjenicu da je govor završio sa "Živela Srbija", Vučić je upitao: "Ako Zelenski može da kaže "Slava Ukrajini", što ja ne mogu da kažem živela Srbija? Da se stidim svoje zemlje, svog pozdrava, ja sam ponosan na to".

 

Komentari (0)

Srbija