Politika

Vučić: Važno da čuvamo poziciju nezavisnosti i dobrih odnosa

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2022

-

08:47

Vučić: Važno da čuvamo poziciju nezavisnosti i dobrih odnosa
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Prinskrin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je u Njujorku imao mnogo bilateralnih razgovora, među kojima i sastanak sa šefom kineske diplomatije Vang Jiem sa kojim je razgovarao o odnosima Srbije i Kine. Vučić je istakao istakao da je važno za Srbija čuva svoju poziciju nezavisnosti, i dobre odnose sa Kinom.

Ukazao je da je i u razgovoru sa američkim partnerima rekao šta misli o dolasku Kineza u Smederevo i Bor, te naglasio da uvek govori isto, što je preneo i Vangu.

"Najbolje je kada vodite takvu politkku. Vodili smo dobar i srdačan razgovor. Važno je da čuvamo našu poziciju nezavisnosti, samostalnost i dobre odnose sa Kinom", objasnio je on u vezi sastanka sa Vangom.

Na pitanje da li je sa predsednikom Irana Ebrahimom Raisijem razgovarao o situaciji u toj zemlji, kazao da se bavio poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije i saradnje u međunarodnim organizacijama.

"Mi se ne bavimo unutrašnjim stvarima u drugim zemljama. Nas interesuje šta se dešava u međunarodnoj areni, i kako da se borimo za Kososovo", objasnio je on.

"Očigledno sam čitao nepostojeći papir"

Na izjavu portparola Evropske komisije Petera Stana datu "Prištini insajt" da EU nije videla bilo kakav non pejper, niti dolazi od tima koji se bavi dijalogom, Vučić je konstatovao da je "očigledno onda čitao nepostojeći papir", prenosi Tanjug.

Vučić je na pitanje da li je video poruku iz Brisela da ne postoji non pejper o kojem je govorio nedavno, odgovorio: "Ja lud. Čitao sam nepostojeći papir, a za njega me pitali još neki sagovornici".

Kazao je da nije hteo da primi taj papir jer zna da bi, ako se pojavi u javnosti, njega okrivili.

"Ovako nisam primio papir pa znaju da nemam veze sa objavljivanjem", dodao je on.

Na vest da je Srbija zbog premišljanja vlasti u vezi prošlog Evroprajda, stavljena na listu za praćenja globalnog saveza organizacija civilnog društva CIVICUS, Vučić je poručio "neka nas prate".

"Mnogo nas je ta vest pogodila, neka nastave da nas prate. Vi se trudite da uradite sve što možete da svima glave sačuvate i da budete fer i zaštitite ljude, a onda tako", dodao je on.
S druge strane, na pitanje novinara da li će novi paket sankcija za Rusiju koji su EU zvaničnici najavili u Njujorku imati neke posledice i po našu zemlju, Vučić je rekao da ćemo to tek videti, kada budu objavili šta su smislili.

"Otkud znam šta su smislili, kada smisle videćemo da li će da ima neke veze sa nama, kao što je imao ovaj paket vezan za rusku naftu", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija