Evropa

Tras: Ne bi trebalo da slušamo Putinovo "zveckanje sabljom i njegove lažne pretnje"

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2022

-

17:07

Tras: Ne bi trebalo da slušamo Putinovo "zveckanje sabljom i njegove lažne pretnje"
Tras: Ne bi trebalo da slušamo Putinovo "zveckanje sabljom i njegove lažne pretnje" - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Britanska premijerka Liz Tras izjavila je da Velika Britanija i njeni saveznici ne bi trebalo da slušaju "zveckanje oružjem" ruskog predsednika Vladimira Putina o Ukrajini nakon što je naredio delimičnu mobilizaciju trupa i ukazao na mogućnost nuklearnog sukoba.

"Ne bi trebalo da slušamo njegovo zveckanje sabljom i njegove lažne pretnje. Umesto toga, ono što treba da uradimo je da nastavimo da uvodimo sankcije Rusiji i da nastavimo da podržavamo Ukrajince", rekla je Tras u intervjuu CNN-u, preneo je Rojters.

Tras, koja je postala premijerka početkom meseca, zauzela je tvrd stav prema Rusiji i Kini.

Pojavile su se, međutim i nesuglasice sa nekim tradicionalnim saveznicima, posebno u Evropi i SAD, oko trgovinskih aranžmana sa Evropskom unijom nakon Bregzita.

Tras je kazala da su se ona i Bajden složili da treba sačuvati mir u Severnoj Irskoj i da i dalje veruje u posebne odnose između Britanije i SAD.

"Mislim da je naš odnos poseban i da je sve važniji u trenutku kada se suočavamo sa pretnjama iz Rusije, i silovitijim ponašanjem Kine", istakla je ona. Tras je navela da je odlučna da taj poseban odnos učini još posebnijim.

Ona je rekla da je imala veoma dobar sastanak sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Njujorku.

Suočila se i sa pitanjima u vezi sa odnosom njene zemlje sa Francuskom nakon što je tokom kampanje za izbor novog premijera rekla da još nije jasno da li je on prijatelj ili neprijatelj.

"Radujem se što ću raditi sa njim u budućnosti", kazala je Tras.

Ona je naglasila da britanski saveznici moraju zajedno da rade na svom stavu prema Kini kao i prema Rusiji.

Komentari (0)

Evropa