Evropa

Tesnom većinom na referendumu u Švajcarskoj produžen radni vek ženama do 65. godine

Komentari

Autor: Fonet

25/09/2022

-

20:22

Tesnom većinom na referendumu u Švajcarskoj produžen radni vek ženama do 65. godine
Tesnom većinom na referendumu u Švajcarskoj produžen radni vek ženama do 65. godine - Copyright Pixabay.com

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarci su se  tesnom većinom izjasnili za produženje starosnog limita za penzionisanje žena na 65 godina, a izjašnjavanje je praćeno dubokom podeljenošću između kantona nemačkog govornog područja koji su skloni reformi i drugih kantona u toj zemlji.

Za reformu je glasalo 50,6 odsto birača, pokazuju konačni rezultati objavljeni koji su objavljeni danas.

Istovremeno, inicijativa čiji je ishod trebalo da bude zabrana intenzivnog uzgoja stoke, odbijena je sa 63 odsto glasova.

Agencija AFP podseća da su reformi penzionog sistema u Švajcarskoj prethodila dva neuspešna pokušaja u 2004. i 2017. godini.

Očekuje se da će  izglasavanje starosnog limita od 65 godina za žene "stabilizovati" švajcarski sistem penzijskog osiguranja koji je izložen velikom pritisku zbog rasta očekivanog životnog veka i činjenice da se takozvana bejbi bum (baby-boom) generacija približava odlasku u penziju.

Najsporniji deo reforme podrazumeva da žene, poput muškaraca, za punu penziju rade do svoje 65. godine, što je godinu dana duže nogo što predviđa dosadašnji penzioni sistem.

Članice Socijalističke stranke ocenile su da izglasavanje kasnijeg odlaska žena u penziju "nije samo korak unazad u pogledu jednakosti, već šamar svim ženama" i za sutra u Bernu najavile proteste na kojima će osuditi ishod referenduma, navodi AFP. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa