Evropa

"Žena, Italijanka, hrišćanka": Vrtoglavi uspeh liderke desnice koja bi mogla da uđe u istoriju - ko je Đorđa Meloni?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, France 24, BBC, Tanjug

26/09/2022

-

20:57

"Žena, Italijanka, hrišćanka": Vrtoglavi uspeh liderke desnice koja bi mogla da uđe u istoriju - ko je Đorđa Meloni?
"Žena, Italijanka, hrišćanka": Vrtoglavi uspeh liderke desnice koja bi mogla da uđe u istoriju - ko je Đorđa Meloni? - Copyright Tanjug AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

"Ja sam Đorđa, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Italijanka, ja sam hrišćanka. To mi niko neće oduzeti", to su reči koje je liderka italijanske krajnje desnice Đorđa Meloni svojevremeno uputila svojim pristalicama i koje su obeležile njen zapanjujući uspon na sam politički vrh ove zemlje. Ovakve reči, međutim, izostale su u njenom govoru koji je održala nakon proglašenja pobede na juče održanim vanrednim parlamentarnim izborima, a mnogi ocenjuju da je liderka stranke Braća Italije ovog puta imala nešto umereniji ton.

"Ako smo pozvani da upravljamo ovom nacijom, uradićemo to za sve, uradićemo za sve Italijane i uradićemo to sa ciljem da ujedinimo narod. Nas je izabrala Italija. Nećemo izdati zemlju kao što nikada nismo", rekla je ona sinoć u sedištu svoje stranke u Rimu.

Braća Italije, jedna od nekoliko stranaka koje čine koaliciju desnog centra, osvojila je, prema preliminarnim rezultatima, oko 26 odsto glasova. Ukupno sa Ligom Matea Salvinija i strankom Silvija Berluskonija Forca Italija, koalicija ima oko 44 odsto glasova čime je pređen prag za neophodnu većinu. Jasno vođstvo daje i najveće šanse Melonijevoj da postane prva žena na poziciji premijera u istoriji ove zemlje.

Ko je Đorđa Meloni, kako je tekao njen politički uspon i zašto neki kažu da je njena stranka osnovana na "postfašističkim korenima"?

Stranka i njeni koreni

Odrasla je sa majkom, a duboko posvećena konzervativka bila je još od svoje mladosti. Meloni je odrasla u rimskoj Garbateli, radničkom naselju sa jakom levičarskom tradicijom.

Kako piše France 24, imala je 19 godina kada su je prvi put intervjuisali strani mediji dok je učestvovala u predizbornoj kampanji u njenom rodnom Rimu. Ona je tada francuskim novinarima rekla da je "Musolini bio dobar političar i da je sve što je uradio, uradio za Italiju". Kasnije će promeniti ton, rekavši da je diktator "napravio greške".

Kao tinejdžerka Meloni se pridružila omladinskom krilu Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), krajnje desničarske grupe koju su posle rata stvorile Musolinijeve pristalice. Pobedila je na svojim prvim lokalnim izborima kada je imala samo 21 godinu i postala najmlađa italijanska ministarka deceniju kasnije kada je dobila porfelj za mlade u Berluskonijevoj vladi 2008. godine.

Nakon raspada Berluskonijeve poslednje administracije, osnovala je sopstvenu stranku sa drugim MSI veteranima, nazvavši je po uvodnim stihovima nacionalne himne "Braća Italije".

"Meloni se pojavila iz stranke natopljene mačo kulturom, gde je naučila da se bori sa muškracima - i pobedila je", rekao je Đanfranko Paskino, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Bolonji.

profimedia

 

Poslednjih nekoliko godina, Meloni je uspela da gurne stranku na mejnstrim, a da nikada, kako pišu mediji, nije u potpunosti odbacila svoje postfašističke korene. Ona je posebno odbacila pozive da se sa logoa njene stranke ukloni trobojni plamen koji je bio znak MSI i koji vraća na fašističku tradiciju.

I dok ideologija i dalje mobiliše redove njene stranke, porast popularnosti Melonijeve u široj javnosti ima više veze sa njenim pragmatizmom i proračunatim političkim potezima.

Dok su Salvini i Berluskoni prošle godine udružili snage sa levim centrom kako bi formirali vladu jedinstva sa Mariom Dragijem, Meloni je to odbila, opisujući imenovanje bivšeg šefa Evropske centralne banke kao nedemokratsko.

"Meloni je vešto iskoristila svoju poziciju glavne opozicione snage. Ona je iskoristila ogorčenost dela stanovništva prema Dragijevoj vladi - sposobnoj, efikasnoj administraciji koja je takođe delovala kao oštra i tehnokratska", rekao je Mauricio Kota, profesor politčkih nauka na Univerzitetu u Sijeni.

Liderka krajnje desnice takođe je imala koristi od slabosti i grešaka njenih saveznika na desnici, ukravši podršku nekada popularnom Salviniju, čiji je položaj naglo opao od neuspešnog preuzimanja vlasti 2019. godine.

Kontroverzni stavovi

Meloni zagovara tradicionalne katoličke porodične vrednosti, ali kaže da će sačuvati italijanski zakon o pobačaju koji dopušta prekide trudnoće, ali omogućuje lekarima da odbiju da ih rade. Kaže da ženama, koje misle da im je pobačaj jedina opcija, želi da pruži pravo na izbor.

Kako navodi BBC, dok je nastojala da uveri zapadne saveznike Italije, snažno podržavajući proukrajinsku liniju vlade Marija Dragija, njena tvrdokorna konzervativna socijalna politika zabrinjava mnoge.

Odlučna i borbena dok kritikuje Evropsku uniju, masovnu imigraciju i "LGBT lobije", ta 45-ogodišnjakinja je osvojila razočarane birače i izgradila snažan lični brend.

"Da - prirodnoj porodici, ne - LGBT lobijima!" govorila je Meloni gostujući na nedavnom mitingu španske krajnje desničarske stranke Voks.

Profimedia

 

Profesor Pasareli za BBC kaže da Meloni nije opasnost za demokratiju, već za Evropsku uniju, stavljajući je u isti kalup sa Marin Le Pen i Viktorom Orbanom.

U želji da postane prva žena premijer Italije, ona je potvrdila svoj ženski identitet, ali, smatra profesor političkih nauka Ðanluka Pasareli, na mačo politički način.

Za svoje saveznike, ona bi predstavljala radikalnu političku promenu koja je potrebna Italiji, s obzirom na njenu dugu ekonomsku stagnaciju, navodi BBC.

Kada je u pitanju ekonomska promena koja bi nastupila dolaskom Maloni na čelo Italije, mnogi je porede sa Margaret Tačer, zbog toga što je liderka Braće Italije u nekoliko navrata istakla da bi uvela stroga pravila kada je u pitanju potrošnja novca iz državnog budžeta. 

U skladu sa tim, "Blumberg" je pisao da Meloni, zajedno sa svojim partnerima, priprema regulative kojima bi se osiguralo da Italija dobije finansijsku podršku SAD i EU, a jedna od njih je i striktno pridržavanje finansijskih pravila Evropske unije. Još nešto što bi moglo da je predstavi u dobrom svetlu evropskoj javnosti, jeste to što je jedan od članova Braće Italije rekao da, ukoliko Meloni dođe na vlast, neće prekinuti sa slanjem vojne podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ivan

26.09.2022 21:34

Pod hitno da je pozove predsednik, saveznika da steknemo..

Evropa