Evropa

Ljubljenje sa saradnicom ga koštalo funkcije, britanski ministar zdravlja podneo ostavku

Komentari

Autor: BBC

26/06/2021

-

19:45

Ljubljenje sa saradnicom ga koštalo funkcije, britanski ministar zdravlja podneo ostavku
Met Henkok i Đina Koladanđelo - Copyright Tanjug AP/Yui Mok

veličina teksta

Aa Aa

Britanski ministar zdravlja Met Henkok podneo je ostavku posle skandala koji je izbio kada je snimljen kako ljubi svoju saradnicu.

Henkok je pismom obavestio premijera Borisa Džonsona da podnosi ostavku i naveo da vlada "duguje ljudima koji su žrtvovali toliko toga u ovoj pandemiji, da bude iskrena kada ih izneveri", prenosi BBC.

"Bio sam kod premijera i podneo ostavku na mesto državnog sekretara za zdravstvo i socijalnu zaštitu. Razumem ogromne žrtve koje ste podneli svi u ovoj zemlji , a mi koji donosimo ova pravila moramo ih se pridržavati i zato moram da podnesem ostavku", poručio je Henkok u video snimku objavljenom na Tviteru.

On je bio u središtu vladine borbe protiv pandemije, govoreći građanima da poštuju stroga pravila, a čak je pozdravio ostavku prošle godine uglednog naučnika koji je na sličan način prekršio pravila, podseća Rojters.

Ostavka britanskog ministra usledila je nakon što je prekršio meru fizičke distance sa saradnicom Đinom Koladanđelo. Naime, 6. maja su se u medijima pojavili snimak i fotografije kako ljubi Koladanđelo.  

Henkok i Kolanđelo, oboje u braku sa drugim ljudima, snimljeni su kako se grle i ljube u hodniku ministarstva dok su mere fizičke distance bile na snazi, što je izazvalo bes britanske javnosti, naročito u trneutku kada je planirano otvaranje zemlje odloženo zbog porasta broja zaraženih novim sojem koronavirusa.

Slučaj podseća na prošlogodišnji incident kada je Džonsonov tadašnji najviši savetnik Dominik Kamings takođe prekršio epidemiološka pravila, izazvavši bes širom zemlje i optužbe da vlada misli da je iznad zakona.

Džavid umesto Henkoka na čelu ministarstva zdravstva
 

Bivši ministar finansija Velike Britanije Sadžid Džavid zameniće Henkoka na čelu ministarstva zdravlja, saopšteno je iz kabineta premijera Borisa Džonsona.

Džavid je prošle godine podneo ostavku na položaj ministra finansija nakon što je odbio da na zahtev Džosona smeni tim svojih političkih savetnika.

Londonski dnevnik Gardijan je u februaru prošle godine preneo da je premijer Džonson, u nameri da preuzme kontrolu nad državnom kasom, zahtevao od svog tadašnjeg ministra finansija Džavid da smeni sve svoje savetnike.

Džavad je odbio to da uradi, izjavio da ni jedan ministar "koji drži do sebe" ne bi mogao da prihvati takav zahtev i podneo je ostavku, a na njegovo mesto je imenovan njegov zamenik Riši Sunak, lojalan premijeru Džonsonu.


Džonson odgovorio ministru

Boris Džonson je odgovorio da mu je žao što je morao da primi njegovu ostavku.

"Trebalo bi da budete izuzetno ponosni na svoju službu kao ministar zdravlja. Zahvalan sam vam na podršci i verujem da je vaš doprinos javnoj službi daleko od gotovog", poručio je Džonson.

Komentari (0)

Evropa