Evropa

Lukašenko traži mobilizaciju dece: Za vađenje krompira i berbu jabuka, biće to sreća za roditelje i trening za decu

Komentari

Autor: Euronews

04/10/2022

-

16:31

Lukašenko traži mobilizaciju dece: Za vađenje krompira i berbu jabuka, biće to sreća za roditelje i trening za decu
Aleksandar Lukašenko - Copyright Tanjug AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je da se školska deca mobilišu za berbu jabuka i krompira. Lukašenko je rekao da je "divljaštvo" to što se deca ne mogu da se iskoriste za pomoć poljoprivrednoj industriji zemlje.

"Kakav ćemo primer da dajemo našim školarcima, našoj deci", upitao je on na sednici vlade u ponedeljak. Kažu da je to eksploatacija, ali kakva je to eksploatacija ako čovek ide na posao pet-šest sati? Biće to sreća za roditelje i dobar fizički trening za decu", kazao je Lukašenko.

Poslednji put školarci i studenti su bili mobilisani da pomognu poljoprivrednicima u berbi useva u bivšem Sovjetskom Savezu (SSSR).

Beloruski predsednik, bivši sovjetski menadžer na kolektivnoj farmi, poznat je po svojim verbalnim ispadima i radikalnim predlozima, navodi Euronews.

Lukašenko je 2020. preporučio da dnevna čaša votke i terenski rad na traktoru pomognu u lečenju kovid 19.

Belorusija, koja se graniči sa Ukrajinom, dozvolila je svom savezniku Moskvi da stacionira trupe u zemlji zbog njene invazije koja je započela u februaru. Lukašenko je rekao da ne planira mobilizaciju vojnih snaga za podršku Moskvi.

Ovaj 68-godišnjak na vlasti je od 1994. godine i suočio se sa protestima opozicije bez presedana od njegovog spornog reizbora 2020. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa