Evropa

Eksplozija u bugarskoj fabrici oružja: Radionica potpuno uništena, ima poginulih (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews

04/10/2022

-

16:57

Eksplozija u bugarskoj fabrici oružja: Radionica potpuno uništena, ima poginulih (VIDEO)
Eksplozija u bugarskoj fabrici oružja: Radionica potpuno uništena, ima poginulih (VIDEO) - Copyright E-Stock/Stanislav Nedelja

veličina teksta

Aa Aa

Jedna osoba je poginula od posledica eksplozije koja se dogodila u fabrici naoružanja "Arsenal" u Kazanluku u Bugarskoj. U pitanju su muškarac 55 godina, dve žene stare 53 i 43 godine se vode kao nestale, javlja Euronews Bulgaria.

Lokalni zdravstveni zvaničnici u gradu Kazanlaku u centralnoj Bugarskoj, gde se dogodila eksplozija, potvrdili su smrt muškarca i rekli da se jedna žena nalazi u kritičnom stanju u bolnici, preneo je Rojters.

Eksplozija u fabrici se dogodila oko 11 časova u radionici za skladištenje pirotehničkih sredstava i nisu eksplodirale supstance vojne namene, već vatrometi i rakete, rekao je Dejanov.

Usled eksplozije, radionica je potpuno uništena, pričinjena je šteta i na susednim objektima. Apelacioni tužilac je medijima saopštio da akcije spasavanja i raščišćavanja ruševina još nisu započete jer postoji opasnost od sekundarne eksplozije. Pipadnici Specijalnog odreda za borbu protiv terorizma, koji su specijalizovani za obezbeđenje eksploziva, su na licu mesta.

"Ovde je strašno. Tu su predstavnici svih institucija. Sutra i narednih dana daćemo više informacija", prokomentarisao je ranije inženjer Ibušev.

Prema rečima okružnog tužioca Plovdiva Diče Atanasova, verovatni uzrok nesreće je ljudska greška.

Ovo je treći takav incident u "Arsenalu" samo ove godine. U maju su dva radnika povređena u požaru u radionici dimnih bombi. Opet, ljudska greška je navedena kao verovatan uzrok zbog kršenja bezbednosnih pravila.

Mesec dana ranije, u aprilu 2022, dve žene su povređene nakon što je zapaljiva kapsula eksplodirala u fabrici. Radnica stara 49 godina zadobila je odloženo-traumatsku ranu, a druga, 53-godišnjakinja je zadobila prelom desne ruke. Uobičajeni su i proizvodni problemi u fabrici unazad godina. U avgustu 2021. dogodio se incident sa smrtnim ishodom. Tada je u požaru u fabrici poginuo radnik sa samo tri meseca iskustva. Požar je izbio u magacinu gotovih proizvoda, a 27-godišnji radnik "Arsenala" preminuo je nakon što je zadobio teške povrede kada se mikser zapalio 2018. godine.

Komentari (0)

Evropa