Evropa

Šolc: Samit u Pragu važan za mir i prosperitet Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2022

-

13:22

Šolc: Samit u Pragu važan za mir i prosperitet Evrope
Olaf Šolc - Copyright Tanjug AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je danas, pred početak prvog, osnivačkog, sastanka Evropske političke zajednice u Pragu, da je reč o velikoj inovaciji, koja treba da doprinese miru, bezbednosti, i prosperitetu Evrope.

Šolc je naglasio da je dobro što se uspeva pored svih sastanaka koji postoje u EU, u okviru OEBS, Saveta Evrope i drugih institucija, uspostavi novi format u okviru kojeg lideri cele Evrope imaju mogućnost da ceo dan, bez pritiska dnevnog reda i obaveze da donesu zaključke, razgovaraju o budućnosti Evrope.

Sastanak je dobar i što EU može poboljšati svoj odnos prema susedima, od kojih se već neki nalaze na putu u Uniju.

Ukazao je da i ovaj sastanak ne može biti održan bez da u fokusu bude i situacija u vezi Ukrajine.

"Dobro je da svi podržavamo, na različite načine, Ukrajinu i verujem da je vidljivo da svi koji su došli znak da je ruski napad na Ukrajinu brutalno kršenje međunarodnog mirovnog poretka. Zato je važno da ne prihvatamo tu agresiju i da se jedan deo susedne države anektira, kao i da nikada ne priznamo prividne referendume", naglasio je Šolc.

Istakao je da je važno da se posledice rata po svetsku zajednicu ograniče, jer kako je naglasio reč je o situaciji u Aziji i Africi kojima , ukazujući da je dobro što je omogućen izvoz žitarica.

"Radi se i o pitanju kako ositirati bezbednost snabdevanja energentima, ali i da cene padnu. A moraće da padnu. O tome ćemo razgovarati danas i sutra", najavio je Šolc. Istakao je da se ne radi o stvaranju nove institucije sa birokratijom, već platformi koja liderima pruža mogućnost za razgovor neformalnog karaktera.

"Bilo bi pogrešno ako bi pored svih postojećih institucionalnih struktura dodali još jednu", podvukao je Šolc.

Na pitanje o kritikamana račun Nemačke zbog Fonda za stabilizaciju u vrednosti od 200 milijadi evra, on je kazao da je dobro da sve zemlje čine nešto da podrže svoje građane.

Rekao je da je Nemačka usvojila brojne mere za rasterećenje svojih građana i privrede, i podsetio na odluku da se upotrebi 200 milijardi evra u naredne tri godine za dalje rasterećenje građana i privrede.

"Znamo da i drugi to rade na sličan način", dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa