Politika

Vučić: Mi smo tražili da Zapadni Balkan bude izuzet iz odluka o nafti, Hrvatska samo radila ono što radi decenijama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2022

-

12:49

Vučić: Mi smo tražili da Zapadni Balkan bude izuzet iz odluka o nafti, Hrvatska samo radila ono što radi decenijama
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je tražila da Zapadni Balkan bude izuzet od zabrane uvoza ruske nafte putem gasovoda Janaf, ali "onda su se naše komšije pohvalile da su oni zaslužni za to što nije došlo do toga", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dolazeći na samit Evropske političke zajednice u Pragu.

"Imam informaciju da je ta odluka doneta mnogo ranije, a mi smo tražili da bude izuzet Zapadni Balkan i u nacrtu je trebalo tako da bude. Onda su se naše komšije pohvalile da su oni zaslužni za to što nije došlo do derogacije te norme za opšte uvođenje sankcija na uvoz ruske nafte", rekao je Vučić.  

On je napomenuo da su neke zemlje EU, poput Bugarske i Mađarske izuzete, a Srbija nije, a da "Hrvatska samo radila svoj posao koji radi već više decenija".

Predsednik je dodao da su ljudi čak izmislili njegovu izjavu: "Rekli su da sam ja rekao da je Hrvatska kriva. A ja sam rekao da je Hrvatska samo radila svoj posao i samo neka nastave". "Ja uopšte ne krivim Hrvatsku, da ponovim treći put. Hrvatska samo radi svoj posao, sve ono što je radila prethodnih 81 godinu ili koliko hoćete već. Uopšte ne krivim", naveo je. 

"Što se nas tiče, ja ću govoriti o dubinskim, strateški važnim i ekonomski i politički dalekosežnim odlukama u narednom periodu", rekao je predsednik Srbije i odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara o tome što "krivi Hrvatsku, a Srbija nije uvela sankcije Rusiji" dodao: "A što se tiče Hrvatske, vi ste se sami pohvalili u vašim medijima da stojite iza toga protiv Srbije, i mi vam čestitamo na tome".

"Politiku Srbije vodiće građani Srbije"

Kako je naveo, Srbija će morati da se snađe na drugi način, da plati višu cenu i "tu nema filozofije". 

"A što se tiče uvođenja ili neuvođenja sankcija, ponoviću vam još jednom, niste vi ti iz Hrvatske, ni vi ni vaše rukovodstvo, koji ćete da vodite politiku Republike Srbije. Politiku Srbije vodiće građani Srbije preko slobodno izabranih predstanika, a protiv svih onih koji misle da mogu Srbiji da nameću svoju volju", naveo je.

Kaže i da je ponosan na "činjenicu da je Srbija slobodna, slobodarska zemlja i da sama donosi svoje odluke". "Čistog obraza idem i nisam se mnogo uplašio svih onih koji prete Srbiji i kao što vidite, lagano ulazim i svima ću da odgovorim", rekao je Vučić.

Novinari su upitali predsednika Srbije i dali može doći do potpunog pregovora sa EU, a on je rekao: "Ma ne. Zašto? Mislite zato što Hrvatska insistira na tome? Mnogouspeha vam želim po tom pitanju".

Podsetimo, zemlje članice EU ranije su odlučile o zabrani uvoza ruske nafte preko Jadranskog naftovoda (JANAF), kojim je u Srbiju iz Rusije godišnje stizalo u proseku od 16 do 20 ovog energenta. Odluka je najavljena još u maju, ali je novi momenat to što su se, "uprkos tome što je predlog Evropske komisije predviđao izuzetak od kojeg bi profitirala Srbija, Hrvatska i još nekoliko država članica pobrinule da taj deo predloga ne prođe jer je zaključeno da za njega nema opravdanja", javio je hrvatski Večernji list.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija