Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinski zvaničnik: Most na Krimu digla u vazduh ukrajinska služba, SBU: Bez komentara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2022

-

08:08

RAT U UKRAJINI Ukrajinski zvaničnik: Most na Krimu digla u vazduh ukrajinska služba, SBU: Bez komentara
Tanjug/AP/Russian Investigative Committee, profimedia - Copyright Tanjug/AP/Russian Investigative Committee, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 227. dan od početka ruske invazije na Ukrajinu. Lideri Evropske unije su se u Pragu saglasili da daju veću finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je oslobođeno ukupno 2.343 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije na istoku. Dok ukrajinska vojska napreduje sve su češći izveštaji o onome šta zatiču - visoki zvaničnik ukrajinske policije Jevhen Žukov saopštio je da je u Kimanu u Donjeckoj oblasti pronađena masovna grobnica sa 180 tela među kojima su i deca. 

Ključni događaji

  • Ranom zorom eksplodirao je kamion na Krimskom mostu, poginule su tri osobe, a kolovoz je oštećen
  • Vladimir Putin naredio je hitnu istragu o eksploziji
  • Iz Kijeva nakon eksplozije na mostu poručuju da je to tek početak
  • Ukrajinski zvaničnik rekao da iza eksplozije stoji tajna služba te zemlje, SBU bez komentara
  • Sergej Surovikin novi komandant ruske vojske u Ukrajini
  • Putin potpisao uredbu o zaštiti prelaza kroz Kerčki moreuz
  • MMF odobrio 1,3 milijarde dolara Ukrajini
  • Lideri EU saglasni oko nove finansijske i vojne pomoći Ukrajini
  • Gutereš radi na produženju sporazuma o izvozu ukrajinskog žita
  • Rusija najavila svoju istragu o gasovodu Severni tok 1 i 2
  • Savet UN imenovaće eksperta za kršenje ljudskih prava u Rusiji, Moskva odbacije rezoluciju
  • IAEA: Oštećen dalekovod za NE Zaporožje
  • Ukrajinski izvori: Pronađena masovna grobnica u Limanu u Donjeckoj oblasti

      Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

   Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.04 Predsednik Ukrajiine: Na Krimu je bilo oblačno i toplo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u video obraćanju indirektno pomenuo napad na Kerčki na most, ali se nije osvrnuo na njegov uzrok.

„Danas nije bio loš dan i bio je pretežno sunčano na teritoriji naše države“, rekao je on. „Nažalost, na Krimu je bilo oblačno. Iako je takođe bilo toplo.”

 

 

21.23 Zelenski: EU i Balkan da se oslobode zavisnosti od Rusije

Ukrajainski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas zemlje Evropske unije i posebno Balkan da započnu "kurs nezavisnosti od Rusije“ u politici, ekonomiji i energetici, tako što bi ojačali saradnju. On je u govoru na foruma 2BS, koji organizuje Atlantski savez Crne Gore ocenio da "sve države Evrope moraju da unište sve ruske mreže uticaja" kako ne bi došlo do "širenja dezinformacija, korupcije i kriminalne politike".

"Za Balkan to nije ništa manje važno nego za naš deo Evrope", poručio je Zelenski, prenose RIA Novosti.

 

 

20.18 SBU: Ne komentarišemo

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je da ne komentariše informacije u medijima o umešanosti u eksploziju na Krimskom mostu, rekao je portparol SBU Artem Dehtjarenko u komentaru ukrajinskoj novinskoj agenciji UNIAN.

„Ne komentarišemo ovo“, rekao je Dehtjarenko, komentarišući ulogu SBU ili drugih ukrajinskih specijalnih službi.

 

 

18.43 Putin potpisao uredbu o zaštiti prelaza kroz Kerčki moreuz

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas uredbu o na osnovu koje bi trebalo da se pojačaju mere za zaštitu transportnog prelaza kroz Kerčki moreuz, kao i energetskog mosta električne mreže i magistralnog gasovoda, saopštila je pres služba Kremlja, prenele su RIA Novosti.

Precizira se da će Federalna služba bezbednosti organizovati i koordinisati mere zaštite.

19.25 Ambasada Rusije uputila protestnu notu moldavskim vlastima

Ruska ambasada u Kišinjevu saopštila je danas da je poslala je protestnu notu moldavskim vlastima nakon incidenta, kada je muškarac bacio petarde u dvorište ruskog diplomatskog predstavništva. Kako se navodi u saopštenju objavljenom na njenom Telegram kanalu, ambasada očekuje da će taj "neprijateljski čin" dobiti odgovarajuću proceduralnu ocenu i da se neće ponoviti u budućnosti, a da će počinioci odgovarati, preneo je TASS.

18.26 Ukrajinski zvaničnik: Most na Krimu digla u vazduh ukrajinska bezbednosna služba

Zvaničnik ukrajinske vlade, koji je želio da ostane anoniman, rekao je u subotu za Vašington Post da iza napada na Kerčki most na Krimu stoje ukrajinske specijalne službe.

Web portal ‘Ukrainska Pravda‘ prva je izvistila o navodnoj ulozi ukrajinske vlade u eksploziji te citirala neidentifikovanog zvaničnika koji je rekao da je u eksploziju na mostu umešana ukrajinska obaveštajna služba, SBU.

18.05 Rusija naimenovala novog komandanta snaga u Ukrajini

Rusija je imenovala novog višeg komandanta ruskih snaga u Ukrajini. Sergej Surovikin, bivši komandant ruskih operacija u Siriji, "notorno je korumpiran i brutalan general čak i prema standardima ruske vojske", tvrdi Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

 

 

17.50 Ruska kompanija: Krenula prva dva voza preko Krimskog mosta

Prva dva voza krenula su danas iz Sevastopolja i Simferopolja na kopno posle eksplozije na Krimskom mostu, tvrdi je ruska železnička kompanija Gran ekspres na Telegramu. Kompanija je saopštila da je voz iz Simferopolja krenuo za Moskvu, a da je iz Sevastopolja pošao za Sankt Petersburg, preneo je TASS.

"Trenutno je saobraćaj otvoren za automobile i autobuse, uz maksimalnu proveru", napisao je Aksjonov na Telegramu, prenosi Interfaks.

Aksjonov je rekao da će za kamione početi da radi trajekt "Kerč-2".

Tanjug/AP photo

 

 

16.13 Uspostavljen putnički saobraćaj preko Krimskog mosta

Preko Krimskog mosta, koji je jutros oštećen u eksploziji, obnovljen je saobraćaj za automobile i autobuse, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov.

"Trenutno je saobraćaj otvoren za automobile i autobuse, uz maksimalnu proveru", napisao je Aksjonov na Telegramu, prenosi Interfaks.

Aksjonov je rekao da će za kamione u naredna dva sata početi da radi trajekt "Kerč-2".

 

 

14.30 MMF odobrio 1,3 milijarde dolara Ukrajini

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je danas isplatu 1,3 milijarde dolara Ukrajini u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) kako bi se pomoglo u ispunjavanju hitnih potreba platnog bilansa zbog manjka koji je nastao zbog teškoća sa izvozom žitarica, saopštila je ta međunarodna organizacija. Obim i intenzitet rata Rusije protiv Ukrajine koji je počeo pre više od sedam meseci izazvali su ogromnu ljudsku patnju i ekonomske probleme, ocenjeno je u saopštenju MMF.

14.00 Objavljen snimak trenutka kad je kamion eksplodirao

Na društvenim mrežama objavljen je snimak trenutka u kom je kamion eksplodirao na Krimskom mostu.  Istražni komitet Rusije utvrdio je da je vlasnik kamiona koji je eksplodirao na Krimskom mostu građanin Krasnodarskog kraja. Istražuje se ruta kretanja automobila, a pokrenuta je istraga i u mestu njegovog prebivališta, saopštio je istražni komitet, prenosi Interfaks.

13.40 U eksploziji na Krimskom mostu poginule 3 osobe

U eksploziji kamiona na Krimskom mostu poginule su tri osobe, saopštio je Istražni komitet Rusije. Žrtve su verovatno putnici automobila koji se nalazio pored kamiona koji je eksplodirao, prenosi RIA Novosti. Agencija navodi da su tela dvojice muškaraca i žene izvučena iz vode i da se njihov identitet utvrđuje.

13.35 Značaj Krimskog mosta za Rusiju ogroman

Krimski most otvorio je Putin 2018. godine a trebalo je da bude simbol da je to ukrajinsko poluostrvo rusko. U pitanju je najveći most u Evropi, a za Moskvu u invaziji ima veliki strateški značaj, jer se preko njega prenosi vojna oprema i municija. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

profimedia

Putin prilikom otvaranja Krimskog mosta 2018. godine

13.18 Rusi najavili da sanacija Krimskog mosta počinje danas

Radovi na sanaciji štete na Krimskom mostu počeće u toku dana, saopštio je proruski lider Krima Sergej Aksjonov, prenosi Tass. "Radovi na rekonstrukciji Krimskog mosta neće zavisiti od birokratije. Počećemo danas, čim Istražni komitet i Federalna služba bezbednosti završe svoj posao", napisao je sergej na društvenoj mreži Telegram.

12.45 Lavrov: Strpljenje Moskve nije neograničeno

Oni koji govore jezikom sankcija sa Rusijom treba da imaju na umu da je Moskva do sada uzdržano odgovarala na dela ekonomske agresije, ali strpljenje Moskve nije neograničeno, poručio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Naravno, imamo sve mogućnosti da zaštitimo naše nacionalne interese. Ako bude potrebno, koristićemo ih u najvećoj meri. Oni koji govore jezikom sankcija sa Rusijom treba da imaju na umu da, iako smo mi dovoljno uzdržani u odgovoru na akte ekonomske agresije, naše strpljenje neće biti bezgranično“, rekao je Lavrov u intervjuu listu „Argumenti i fakti“, prenosi agencija RIA Novosti. Prema njegovim rečima, „iscepkati rusku ekonomiju na komadiće, kako je Barak Obama strastveno želeo, nije uspelo i nikada neće uspeti“.

11.49 Zaharova:Reakcija na incident pokazuje prirodu ukrajinske vlasti

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je reakcije nakon  eksplozije kamiona na Krimskom mostu.

"Reakcija kijevskog režima na uništavanje civilne infrastrukture naglašava njegovu terorističku prirodu", istakla Zaharova naTelegramu nakon komentara ukrajinskih zvaničnika na današnji incident.

09.30 Novi detalji o eksploziji na mostu

Na Krimskom mostu eksplodirao je jutros kamion, zbog čega se zapalilo sedam cisterni sa gorivom na vozu koji je u tom trenutku tuda prolazio, saopštio je ruski Nacionalni antiteroristički komitet, prenosi TASS.

"Kamion koji je dolazio sa Tamanskog poluostrva eksplodirao je danas u 6:07 časova na drumskom delu Krimskog mosta, usled čega su se zapalile cisterne sa gorivom na vozu koji je saobraćao u pravcu Krimskog poluostrva“, precizira se u saopštenju.

Usled eksplozije kamiona došlo je do obrušavanja dva kolovozna dela Krimskog mosta, dok plovni lukovi nisu pretrpeli nikakva oštećenja. Prethodno su lokalne ruske vlasti saopštile da u incidentu nema povređenih.

09.10 Oštećen most na Krimu

Ukrajinci objavljuju fotografije zapaljenog Krimskog mosta. Ruske vlasti veruju da je u pitanju napad koji su izvele ukrajinske snage. Usled zapaljenog kamona i voza oštećen je kolovoz na ovom strateški važnom mostu.

09.00 Zelenski: Nisam pozvao na nuklearni udar na Rusiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski negira da je pozvao na nuklearni udar na Rusiju, već je, kaže, upotrebio ukrajinsku reč koja je pogrešno shvaćena.

Rusija je to iskoristila u svoju korist, kaže Zelenski i tvrdi da su ruski zvaničnici počeli da "pripremaju društvo" za moguću upotrebu nuklearnog oružja, ali i da ne veruje da je spremna da ga upotrebi. "Oni počinju da pripremaju svoje društvo. To je veoma opasno. Nisu spremni da to urade, da to iskoriste. Ali počinju da komuniciraju. Ne znaju hoće li to iskoristiti ili ne. Mislim da je opasno čak i govoriti o tome", rekao je Zelenski u intervjuu za BBC.

08.20 Proruske vlasti: Elektrana Zaporožje prešla na rad na dizel agregat

Zaporoška nuklearna elektrana je zbog ukrajinskog granatiranja automatski prešla na rad dizel agregata, izjavio je predsednik pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom“, član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov. On je za RIA Novosti rekao da je Ukrajina namerno prekinula poslednji dalekovod i izvela udare na termoelektranu u Energodaru kako bi sprečila pokretanje nuklearnih blokova elektrane u Zaporožju.

08.15 Požar na Krimskom mostu

Vagon cisterna u zadnjem delu teretnog voza zapalio se danas dok je prelazio Krimski most, saopštila je pres služba Krimske železnice. "Cisterna za gorivo u zadnjem delu teretnog voza se zapalila, lokomotiva i nekoliko automobila iza nje odvezeni su do železničke stanice u Kerču. Procedura za reagovanje u vanrednim situacijama je u toku. Uzroci incidenta se utvrđuju“, navodi se u saopštenju. Ranije su ruske vlasti na Krimu saopštile da se objekat za koji se veruje da je rezervoar za gorivo zapalio na Krimskom mostu, ali da plovni lukovi vijadukta nisu pretrpeli oštećenja.

"Rano je govoriti o uzrocima i posledicama. Radovi na gašenju požara su u toku“, napisao je pomoćnik lidera Krima Oleg Krjučkov na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Kamion je dignut u vazduh na Krimskom mostu, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet Ruske Federacije.

08.11 Ukrajinski izvori: Pronađena masovna grobnica u Limanu u Donjeckoj oblasti

Visoki zvaničnik ukrajinske policije Jevhen Žukov saopštio je da je u Kimanu u Donjeckoj oblasti pronađena masovna grobnica sa 180 tela među kojima su i deca.

"Oslobođeni grad Liman u Donjeckoj oblasti. Ovde je otkrivena masovna grobnica u kojoj je sahranjeno 180 ljudi", napisao je Žukov na Telegramu, preneo je Ukrinform.

Prema njegovim tvrdnjama, čitave porodice su pronađene u masovnoj grobnici, a među njima i tela dece.

08.01 Gutereš radi na produženju sporazuma o izvozu ukrajinskog žita

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i njegov tim rade na proširenju i produženju sporazuma kojim bi se omogućio ukrajinski izvoz žitarica iz Crnog mora, koji bi mogao da istekne krajem novembra, izjavio je juče portparol UN Stefan Dižarik.

On je dodao da će šef humanitarne organizacije Ujedinjenih nacija Martin Grifits i visoka zvaničnica UN za trgovinu Rebeka Grinspan otputovati u Moskvu za otprilike nedelju dana da razgovaraju o tom pitanju.

07.56  Zelenski: Nova napredovanja na istoku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je nove informacije o vraćenim teritorijama u protivofanzivi na istoku.

"Ukrajinske snage oslobodile su ukupno 2.343 kvadratnih kilometara i 96 naselja na istoku zemlje", izjavio je sinoć Zelenski. 

Samo ove nedlje ukrajinska je vojska vratila pod kontrolu Ukrajine 776 kvadratnih kilometara i 29 naselja na istoku zemlje.

07.48 Lideri EU saglasni oko nove pomoći Ukrajini

Lideri Evropske unije su se u Pragu saglasili da daju veću finansijsku i vojnu pomoć Ukrajini.

"Odlučni smo da mobilišemo sve moguće alate i sredstva da podržimo Ukrajinu finansijskim sredstvima, pružimo joj vojnu podršku, humanitarnu i naravno političku podršku", izjavio je predsedavajući samita u Pragu Šarl Mišel.

07.35 IAEA: Oštećen dalekovod za NE Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je juče da je granatiranjem oštećen dalekovod koji je snabdevao blok broj šest reaktora u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, usled čega je uključen alternativni izvor napajanja. 

Generalni direktor  IAEA Rafael Grosi otputovaće u Rusiju početkom sledeće nedelje gde će razgovarati o postavljanju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, saopšteno je iz ove agencije. 

07.23 Savet UN imenovaće eksperta za kršenje ljudskih prava u Rusiji, Moskva odbija saradnju

Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava usvojio je danas zahtev za imenovanje novog nezavisnog eksperta za navodna kršenja ljudskih prava u Rusiji, optužujući Moskvu da stvara "klimu straha" represijom i nasiljem. Za predlog se izjasnilo 17 članova Saveta, šest je bilo protiv, a 24 uzdržano, preneo je Rojters.  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da odlučno odbacuje rezoluciju Saveta UN za ljudska prava i ignorisaće specijalni mehanizam sa kojim neće sarađivati.

07.12 Rusija najavila najavila svoju istragu o gasovodu

Rusija će razmotriti da sprovede sopstvenu istragu o curenju gasovoda Severni tok 1 i 2 jer Danska ne želi da Rusija ima ulogu u njenoj istrazi, saopštila je Ruska ambasada u Danskoj.  Ambasada je navela da odbijanje Danske da dozvoli Rusiji da bude deo istrage podriva pouzdanost bilo kakvih budućih rezultata, preneo je Rojters.

Komentari (0)

Evropa