Evropa

Bolan udarac za Rusiju, Putin naredio istragu zbog Krimskog mosta, Kijev poručuje: Ovo je početak (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

08/10/2022

-

12:44

Bolan udarac za Rusiju, Putin naredio istragu zbog Krimskog mosta, Kijev poručuje: Ovo je početak (VIDEO)
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Veliki požar na jedinom prelazu između okupiranog poluostrva Krim izazvala je eksplozija kamiona, potvrdili su ruski zvaničnici. Međutim, eksplozija je dovela do zapaljenja cisterni sa naftom na železničkoj deonici, pre nego što se put urušio.

Prema poslednjim informacijama, troje ljudi je poginulo u eksploziji. Ruski istražni komitet saopštio je da je identifikovan vlasnik kamiona dignutog u vazduh na Krimskom mostu – reč je o stanovniku Krasnodarske oblasti.

Koliko je ovaj most strateški važan jasno je imajući u vidu da je Krim 2014. godine Rusija anektirala, a sada most koristi za prebacivanje vojne opreme u Ukrajinu.

Zvanični Tviter nalog ukrajinske vlade odgovorio je na vest o požaru tvitom: "Bolesna opekotina".

Savetnik ukrajinskog predsednika Zelenskog, Mihail Podoljak, nazvao je štetu "početkom" – ali nije direktno preuzeo ukrajinsku odgovornost.

"Sve nelegalno mora biti uništeno, sve pokradeno mora biti vraćeno u Ukrajinu, sve što je okupirala Rusija mora biti proterano", napisao je na Tviteru.

U međuvremenu, ukrajinsko ministarstvo odbrane uporedilo je eksploziju mosta sa potapanjem ruske raketne krstarice Moskva u aprilu. "Dva ozloglašena simbola ruske moći na ukrajinskom Krimu su pala", piše na Tviteru. "Šta je sledeće na redu?"

Rusija je koristila most za premeštanje vojne opreme, municije i osoblja iz Rusije na ratišta u južnoj Ukrajini. Kao takav, ukrajinske vlasti su rekle da je to legitimna meta, jer obećavaju da će ponovo zauzeti poluostrvo.

Svaki napad na Krim, gde ruska vojska ima masovno prisustvo, biće viđen kao još jedno veliko poniženje za Kremlj. Most posebno mrze Ukrajinci, navodi BBC. Društvene mreže u Ukrajini preplavljene su fotografijama požara - dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin napunio 70 godina.

Drumski i železnički saobraćaj preko mosta je obustavljen. Lokalne vlasti na Krimu kažu da će organizovati trajektnu liniju između ruskog kopna i poluostrva.

Ruski nacionalni antiteroristički komitet saopštio je: "Danas u 06:07 po moskovskom vremenu, eksplodirala je eksplozija na teretnom vozilu na delu autoputa Krimskog mosta na strani Tamanskog poluostrva, koji je pucao na sedam rezervoara goriva voza koji je bio na putu ka poluostrvu Krim. Dve autoputske deonice mosta su se delimično urušile."

profimedia

Ukrajinci se fotografišu ispred panoa sa slikom Krimskog mosta u plamenu

Predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov okrivio je za eksploziju "ukrajinske vandale, koji su konačno uspeli da svojim krvavim rukama dopru do Krimskog mosta".

On je dodao da će oštećenja na mostu biti "brzo sanirana, jer nisu ozbiljne prirode".

Predsednik Rusije Vladimir Putin je obavešten o "vanrednom stanju" na mostu i naredio je vladinu istragu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, u komentarima koje je prenela novinska agencija Interfaks.

Putin naredio istragu

U pitanju je most dug 19 km preko Kerčkog moreuza, čija je izgradnja koštala više od 3 milijarde evra, a otvorio ga je Putin četiri godine nakon što je Moskva nelegalno anektirala Krim.

Značaj i simbolika prizora ovog mosta u plamenu je velika. Zvanično je otvoren 2018. godine, a trebalo je da simbolizuje da je Krim ruski.

profimedia

Putin prilikom otvaranja Krimskog mosta 2018.

To je najduži most u Evropi, a ruski mediji su ga pozdravili kao "izgradnju veka". Ruski zvaničnici su ranije tvrdili da je dobro zaštićen od pretnji iz vazduha, zemlje ili vode.

Prelaz je udaljen više od 160 kilometara od teritorije pod kontrolom Ukrajine. Jedan stručnjak za eksplozive rekao je za BBC da požar verovatno nije izazvao projektil.

"Nedostatak očiglednih oštećenja od eksplozije / fragmentacije na površini puta sugeriše da nije korišćeno oružje dostavljeno vazduhom“, rekao je on.

On je rekao da je moguće da je uzrok "dobro planiran napad odozdo".

"Sumnjam da su eksplozivi na drumskom mostu i na železničkoj palubi pokrenuti skoro istovremeno korišćenjem kodirane radio komande", dodao je on.

profimedia

Krimski most u plamenu rano jutros

Ukrajina je prošlog meseca preuzela odgovornost za seriju vazdušnih udara na Krim tokom leta, uključujući napad na rusku vojnu bazu Saki.

Kijev ima zamah u ovom sukobu. Vojska je povratila velike delove teritorije, primoravajući ruske trupe da napuste dugo držane položaje.

Usred gubitaka, Moskva je započela haotičnu vojnu mobilizaciju – što je dovelo do antiratnih protesta u Rusiji i ogromnog odlaska vojno sposobnih muškaraca iz zemlje.

Komentari (0)

Evropa