Evropa

Strogo poverljivi dokumenti britanskog Ministarstva odbrane nađeni na autobuskoj stanici, otkrivaju detalje o razaraču "HMS Defender"

Komentari

Autor: BBC, Guardian

27/06/2021

-

10:48

Strogo poverljivi dokumenti britanskog Ministarstva odbrane nađeni na autobuskoj stanici, otkrivaju detalje o razaraču "HMS Defender"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poverljivi dokumenti koji sadrže drtalje u vezi sa britanskim razaračem "HMS Defender" i vojskom pronađeni su na autobuskoj stanici, što je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva navelo na pokretanje istrage.

Ministarstvo je saopštilo da je jedan zaposleni prijavio da je izgubio dokumente prošle nedelje, a pronađeni su slučajno iza autobuske stanice u Kentu u utorak u jutarnjim satima, javio je BBC.

Papiri sadrže jedan set dokumenata u kojima se raspravljalo o potencijalnoj ruskoj reakciji na prolazak razarača "HMS Defender" kroz ukrajinske vode nedaleko od obala Krima u sredu. Drugi set govori o planovima za prisustvo Velike Britanije u Avganistanu, dodaje BBC.

Jedna osoba, koja je želela da ostane anonimna, kontaktirala je medije kada je pronašla 50 stranica poverljivih informacija.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je razarač "izveo nevin prolazak kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu sa međunarodnim pravom" i da su bili razmatrani svi potencijalni faktori kada se rapravljalo o ovome.

"Kao što bi javnost i očekivala, Ministarstvo odbrane planira pažljivo. Kao rutina, to uključuje analizu svih potencijalnih faktora koji utiču na operativne odluke. HMS Defender je sproveo nevin prolaz kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu sa međunarodnim pravom", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ministarstvo informisano u vezi sa pronalaskom osetljivih dokumenata, prenosi Guardian.

"Odeljenje shvata bezbednost podataka ozbiljno i pokrenuta je istraga. Zaposleni je prijavio gubitak u to vreme. Bilo bi neprimereno dalje komentarisati", navodi ministarstvo.

Da podsetimo, Moskva je u sredu saopštila da je britanski razarač ušao u teritorijalne vode Rusije i da je ruska Crnomorska flota ispalila nekoliko hitaca upozorenja. Sa druge strane, London tvrdi da je brod prolazio kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu sa međunarodnim pravom odbacujući navde Rusije da je ruska mornarica ispalila hice upozorenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa