Fokus

Zaharova: Velika Britanija širi laži o incidentu u Crnom moru

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2021

-

21:15

Zaharova: Velika Britanija širi laži o incidentu u Crnom moru
Zaharova: Velika Britanija širi laži o incidentu u Crnom moru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova optužila je danas britansko ministarstvo odbrane i britansku ambasadu u Moskvi da šire laži o incidentu u Crnom moru, kada je britanski razarač uplovio u ruske teritorijalne vode.


Ona je uporedila zvanične izjave britanske strane i navode novinara BBC koji je bio u trenutku incidenta bio na britanskom razaraču i potvrdio da je brod namerno ušao u ruske teritorijalne vode, prenosi TASS.

"Dakle, ko laže: britansko ministarstvo odbrane, novinar britanskog BBC ili britanska ambasada u Moskvi? Evo odgovora. Ovog puta su to britansko ministarstvo odbrane i britanska ambasada. London je izgubio svoje manire. Savetujem britanskim partnerima da pokucaju ako žele "mirno da uđu" sledeći put", napisala je Zaharova na svom Telegram nalogu.

Rusi kažu da su ispalili hice, Britanija poriče

Moskva je danas saopštila da je razarač "Defender" ušao u ruske vode u Crnom moru i da je ruski avion Su-24 ispustio i bombe na njegov put, prenosi ruski Intretraks. 

U saopštenju Ministarstva odbrane je navedeno da je ušao oko tri kilometra u ruske vode i da je nakon hitaca upozorenja otišao. 

"Razarač je upozoren da će oružje biti iskorišćeno ukoliko pređe rusku granicu. Ali nije reagovao na upozorenje", saopšteno je. 

Međutim, britansko ministarstvo odbrane je na Tviteru napisalo da nikakvi hici upozorenja nisu upućeni ka "Defenderu". 

"Brod kraljevske ratne mornarice je prolazio kroz ukrajinske vode u skladu sa međunarodnim pravom", navedeno je u objavi. 

 

 

U narednom postu je navedeno: "Verujemo da su Rusi izvodili vojne vežbe u Crnom moru i da su pomorskoj zajednici izdali upozorenje na njihove aktivnosti". 

Precizira se da nikakvi hici nisu bili usmereni ka britanskom razaraču, i da rakođe nisu tačne ni tvvrdnje da su bombe ispuštene na njegov put. 

Komentari (0)

Svet