Fokus

Incident u Crnom moru: Moskva tvrdi da su ispaljeni hici upozorenja ka britanskom razaraču, London odbacuje te tvrdnje

Komentari

Autor: Euronews, Guradian, ABC News

23/06/2021

-

13:44

Incident u Crnom moru: Moskva tvrdi da su ispaljeni hici upozorenja ka britanskom razaraču, London odbacuje te tvrdnje
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski vojni brod je ispalio hice upozorenja ka razaraču britanske mornarice "Defender"u Crnom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Britansko ministarstvo negira te navode i saopštava da je njihov brod prolazio kroz ukrajinske vode ne kršeći međunarodno pravo. 

Iz Moskve je saopšteno da je razarač ušao u ruske vode u Crnom moru i da je ruski avion Su-24 ispustio i bombe na njegov put, prenosi Intretraks. 

U saopštenju Ministarstva odbrane je navedeno da je "Defender" ušao oko tri kilometra u ruske vode i da je nakon hitaca upozorenja otišao. 

Incident se dogodio u severozapadnom delu Crnog mora, prenosi "Gardijan".

"Razarač je upozoren da će oružje biti iskorišćeno ukoliko pređe rusku granicu. Ali nije reagovao na upozorenje", saopšteno je. 

"Prvo upozorenje te vrste od Hladnog rata"

"ABC News" prenosi da je to prvi put od vremena hladnog rata da je Moskva koristila oružje da bi odvratila neki brod članice NATO-a. 

Međutim, britansko ministsarstvo odbrane je na Tviteru napisalo da nikakvi hici upozorenja nisu upućeni ka "Defenderu". 

"Brod kraljevske ratne mornarice je prolazio kroz ukrajinske vode u skladu sa međunarodnim pravom", navedeno je u objavi. 

U narednom postu je navedeno: "Verujemo da su Rusi izvodili vojne vežbe i Crnom moru i da su pomorskoj zajednici izdali upozorenje na njihove aktivnosti", istaknuto je. 

Precizira se da nikakvi hici nisu bili usmereni ka britanskom razaraču, i da takođe nisu tačne ni tvrdnje da su bombe ispuštene na njegov put. 

Napetost između Rusije i Zapada je porasla kada je Rusija anektirala Krim 2014. godine. Članice NATO-a Turska, Grčka i Bugarska takođe imaju flote u Crnom moru, ali veoma često u njega ulaze i američki, britanski i drugi NATO brodovi da bi pokazali podršku Ukrajini. 

"Interfaks" je javio i da je Rusija pozvala britanskog vojnog atašea u Moskvi da bi mu uručila protest zbog incidenta.

Razarač "Defender" je juče napustio luku u Odesi. Kako je navedeno na zvaničnom tviter profilu razarača, on je otplovio da bi nastavio operacije u Crnom Moru.

Ranije u junu je britanska mornarica saopštila da se "Defender" izdvojio od grupe koja je izvodila NATO operacije u Mediteranu, da bi izveo set misija u Crnom moru. 

Na saopštenje ruskog ministarstva je reagovao ukrajinski ministar spoljnih poslova koji je rekao da Moskva pokazuje "agresivnu i provokativnu" politiku čiji je cilj pretnja Ukrajini i njenim saveznicima,. 

"Potrebna nam je kvalitetnija saradnja između Ukrajine i NATO saveznika u Crnom moru", napisao je na Tviteru. 

Komentari (0)

Svet