Evropa

Venecijanska komisija o predlogu zakona o dezinformacijama u Turskoj: "Ugrožavanje slobode govora"

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2022

-

16:34

Venecijanska komisija o predlogu zakona o dezinformacijama u Turskoj: "Ugrožavanje slobode govora"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predlog zakona o "dezinformacijama" koji je predložila Turska, ugrožava slobodu govora i mogao bi dodatno da našteti novinarstvu uoči izbora sledeće godine, saopštila je danas Venecijanska komisija i pozvala turski parlament da odbaci predlog.

Kako se navodi, zatvorske kazne, kao i druge posledice nacrta zakona bile bi nesrazmerne njenim ciljevima i mogle bi da dovedu do "arbitrarnog ograničenja slobode izražavanja", preneo je Rojters.

Vlada predsednika Redžepa Tajipa Erdogana kaže da će se ovaj zakon baviti dezinformacijama u štampi i na društvenim mrežama.

Vladajuća partija i saveznici imaju većinu u parlamentu i očekuje se da će zakon da usvoje već ove nedelje, navodi britanska agencija.

Kritičari, uključujući opozicione stranke i novinarske grupe, prvenstveno su zabrinuti zbog člana u kojem se navodi da će se oni koji šire lažne informacije o bezbednosti Turske, a kako bi stvorili strah i remetili javni red, suočiti sa jednom do tri godine zatvora.

"Venecijanska komisija je posebno zabrinuta zbog potencijalnih posledica takve odredbe, naime, zastrašujućih efekata i povećane autocenzure, ne samo zbog predstojećih izbora u junu 2023. godine", navodi se saopštenju.

Navodi se da nacrt zakona "predstavlja mešanje u slobodu izražavanja" koju štiti Evropski sud za ljudska prava (EC HR).

Dodaje se da postoje alternativni nekriminalni načini da se suprotstave informacijama i dezinformacijama u demokratskom društvu.

Komentari (0)

Evropa