Evropa

U Kišinjevu održan još jedan protest građana nezadovoljnih rastom cena i radom proevropske Vlade

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2022

-

19:12

U Kišinjevu održan još jedan protest građana nezadovoljnih rastom cena i radom proevropske Vlade
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više desetina hiljada građana koji su nezadovoljni rastom cena i radom proevropske Vlade Moldavije, učestvovalo je na današnjem protestu opozicije u centru Kišinjeva.

"Na protestu se okupilo oko 60.000 ljudi. Još šest do devet hiljada nije uspelo da dođe na protest, zato što im policija nije dozvolila da dođu autobusima u Kišinjev", saopštio je jedan od lidera protesta Dinu Curkanu.

Protesti su održani ispred zgrade administracije predsednika i parlamenta, a demonstranti su nosili zastave Moldavije i skandirali "Dole Maja Sandu!", "Dole vlada", "Ostavka", "Prevremeni izbori", preneo je Sputnjik.

Okupljenima su se obratili poslanici iz partije "Šor" i Partije komunista. Opozicija je vlastima u Moldaviji postavila nove zahteve, koji se odnose na isplatu obeštećenja građanima zbog poskupljenja struje i gasa, čija je cena od prošle godine porasla skoro sedam puta.

Demonstranti su tražili i povećanje novčane pomoći ugroženim kategorijama građana.

Protesti u Moldaviji počeli su letos, a demonstranti optužuju proevropske vlasti da nisu u stanju da se izbore sa ekonomskom krizom, ukazuju na rast cena, kao i na nagli pad životnog standarda.

Rukovodstvo zemlje kritikuju zbog nespremnosti da pregovara o boljim cenama gasa sa Rusijom, kao i zbog političkog pritiska na opoziciju, čiji se lideri privode.

Ranije su uhapšeni bivši predsednik republike Igor Dodon, potpredsednica stranke "Šor" Marina Tauber i drugi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa