Evropa

Salcburg "zavrće" toplu vodu u javnim ustanovama, uključujući škole i obdaništa

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2022

-

10:52

Salcburg "zavrće" toplu vodu u javnim ustanovama, uključujući škole i obdaništa
Voda sa česme - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kako bi postigao cilj štednje energenata od 11 odsto, austrijski grad Salcburg odlučio se na meru prema kojoj će u javnim ustanovama, uključujući i škole i obdaništa, biti "zavrnuta" topla voda, piše dnevnik "Salcburger Nahrihten". 

Izuzeci su samo vatrogasne stanice, kantine, škole za decu ometenu u razvoju, sobe za previjanje u obdaništima i tuševi u sportskim salama.

Da deca u obdaništima i školama naredne zime treba da peru ruke hladnom vodom ne predstavlja nikakav problem gradskoj sekretarki Martini Berthold.

"Prilikom pranja ruke sa sapunom i hladnom vodom dobija se isti rezultat. Za održavanje higijene mogu se prilagoditi odgovarajuća sredstva"; naglasila je ona.

Rekla je da hladna voda iz slavina nije "ledena planinska reka", već ima normalnu vodovodnu temperaturu, objasnila je Berhtold.

Na drugoj strani roditelji su zabrinuti i kažu da nije u redu da deca peru ruke hladnom vodom.

"Imaće hladne ruke i ubrzo više neće prati ruke", plaše se majke, prenosi list.

Problem je i što higijeničari u obdaništima i školama mogu da koriste samo hladnu vodu, pa se strahuje da će koristiti više hemijskih sredstava. Do sredine oktobra na odluku gradskih vlasti moguće je uložiti veto, a ako toga ne bude, ona stupa na snagu.

Komentari (0)

Evropa