Evropa

Lavrov se ponovo poziva na primer Kosova: Stvoren je presedan, apsolutno smo sigurni da su naši koraci opravdani

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/10/2022

-

10:47

Lavrov se ponovo poziva na primer Kosova: Stvoren je presedan, apsolutno smo sigurni da su naši koraci opravdani
Sergej Lavrov - Copyright Tanjug/AP/(Maxim Shemetov

veličina teksta

Aa Aa

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je, govoreći o tome da međunarodna zajednica ne prihvata rezultate referenduma koje je Moskva sprovela na istoku Ukrajine, da je ruskim stranim partnerima potrebno vreme da shvate novu geopolitičku realnost.

On je na pitanje ruskog medija "Arguneti i fakti" kako komentarište to što zemlje bliske Rusiji, kao što su Kazahstan i Srbija ne prihvataju rezultate referenduma održanih na istoku Ukrajine kazao da Moskva neće terati nikoga da žuri.

"Naš prioritet je sprovođenje rezultata slobodnog glasanja na oslobođenim teritorijama u skladu sa osnovnim normama međunarodnog prava, pre svega prava naroda na samoopredeljenje", rekao je Lavrov.

Podsetimo, referendume s pitanjem da li građani žele da se priključe Rusiji je sprovela Moskva na četiri teritorije na istoku Ukrajine bez međunarodnog nadzora i nijedna zapadna zemlja ih ne priznaje kao validne.

Lavrov se poziva na Deklaraciju o principima međunarodnog prava UN iz 1970. godine kojom se potvrđuje nepovredivost teritorijalnog integriteta i političkog jedinstva država, pod uslovom da "poseduju vladu koja predstavlja ceo narod koji pripada teritoriji bez razlike u pogledu rase, veroispovesti ili boje kože".

"Znamo kakvom su oštrom ugnjetavanju Rusi i oni koji govore ruski bili podvrgnuti kijevskom režimu nakon državnog udara 2014. godine. Očigledno je da vlasti u Kijevu ne predstavljaju narod Donbasa i Zaporoške i Hersonske oblasti", kaže Lavrov.

Ponovo se poziva na primer Kosova

On tvrdi da takvim jednostranim referendumom nije povređeno međunarodno pravo i ponovo se poziva na primer Kosova.

"Podsetimo se odluke Međunarodnog suda pravde o Kosovu iz 2010. godine. Prema ovoj presudi, teritorija nema obavezu da se obrati centralnim vlastima svoje zemlje za dozvolu da proglasi svoj suverenitet kada sprovodi svoje pravo na samoopredeljenje", rekao je Lavrov.

On kaže da je primer Kosova stvorio presedan u međunarodnom pravu.

"Apsolutno smo sigurni da je naša stvar pravedna i da su naši koraci opravdani. Naše procene i argumenti, koje ćemo i dalje iznositi našim međunarodnim partnerima, sasvim su očigledni, a dele ih i mnogi naši sagovornici", tvrdi Lavrov.

On kaže i da je Moskva do sada bila uzdržana u svom odgovoru na zapadne sankcije i navodi plan kako će odgvooriti.

"U Rusiji ćemo izgraditi naš ekonomski i tehnološki suverenitet i nacrtati alternativne finansijske i logističke mreže za servisiranje naše međunarodne trgovine. Nastavićemo da jačamo saradnju sa našim partnerima u Aziji, Bliskom istoku, Africi i Latinskoj Americi koji su, kao i mi, za ravnopravnu saradnju i protiv politizacije trgovine", kaže on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa