Evropa

U Briselu sutra počinje sastanak ministara odbrane NATO: I Zapadni Balkan među temama brifinga

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2022

-

13:01

U Briselu sutra počinje sastanak ministara odbrane NATO: I Zapadni Balkan među temama brifinga
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu sutra počinje dvodnevni sastanak ministara odbrane zemalja članica NATO. Ovo će biti prvi sastanak ministara odbrane od samita u Madridu u junu, i ujedno prvi sastanak kojem će Finska i Švedska prisustvovati kao zemlje koje su pozvane da se pridruže Alijansi.

Kako je najavljeno, ministri odbrane i načelnici odbrane iz skoro 50 zemalja razgovaraće o ratu u Ukrajini i, kako su naveli, kontinuiranoj bliskoj koordinaciji kako bi se ukrajinskom narodu obezbedila sredstva neophodna za odbranu njihove suverene teritorije.

Ministri će razgovarati i o primeni odluka usvojenih u Madridu i dati smernice za dalje delovanje.

Uoči početka sastanka, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji će predsedavati ministarskom konferencijom, održaće danas konferenciju za novinare, na kojoj će najaviti o kojim će se sve temama razgovarati.

Stoltenberg je juče osudio ruske napade na civilne objekte u Ukrajini. On je razgovarao sa ministrom za spoljne poslove Dimitrom Kulebom. Programom ministarske konferencije za sutra je predviđen sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, dok je za četvrtak najavljen sastanak NATO Grupe za nuklearno planiranje.

Biće održan niz brifinga o delovanju zapadne vojne alijanse na terenu i kako vide planove i projekcije u budućnosti. Novinari mogu da prisustvuju tim obraćanjima, ali bez navođenja sagovornika. Ti brifinzi su važni, jer se može čuti kakav je stav NATO o određenim pitanjimai i kako će delovati u narednom periodu. Biće održana dva brifinga u vezi sa Ukrajinom i tri o Zapadnom Balkanu.

Tokom prvog dana ministarskog sastanka biće održan brifing o "Trenutnim dešavanjima na ukrajinskom bojnom polju" i o "Pomoći NATO Ukrajini", kao i o angažovanju NATO na Kosovu i Metohiji. U četvrtak će biti održani brifinzi o "Odnosima NATO sa Bosnom i Hercegovinom" i poslednji o "Odnosima NATO sa Srbijom".

Na kraju dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO biće održana završna konferencija za štampu generalnog sekretara Alijanse, kada se očekuje da će Stoltenberg izneti zaključke skupa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa