Evropa

Pet razloga zašto Ukrajina neće ući u NATO u skorije vreme

Komentari

Autor: Euronews

08/10/2022

-

14:59

Pet razloga zašto Ukrajina neće ući u NATO u skorije vreme
Pet razloga zašto Ukrajina neće ući u NATO u skorije vreme - Copyright Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina je zvanično podnela zahtev za ulazak u NATO kao vojni partner, što se poklopilo sa ceremonijom u Moskvi na kojoj je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dokumenta o "prisajedinjenju" (praktično, aneksiji) Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

Postojeće članice alijanse Poljska, Rumunija, Slovačka, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Crna Gora i Severna Makedonija podržavaju ovaj zahtev. Međutim, američki savetnik za bezbednost Džek Saliven rekao da ovu aplikaciju treba proceduralno razmotriti u neko drugo vreme.
"Po našem mišljenju, sada je najbolji način da se Ukrajina podrži kroz praktičnu podršku 'na terenu', a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vreme", rekao je Saliven novinarima u Beloj kući, preneo je Tass.

Ako bi zahtev Kijeva za članstvo bio prihvaćen, snage koje su u NATO savezu bi formalno bile uvučene u rat u Ukrajini, i bile direktno suprotstavljene ruskoj vojsci, što bi potencijalno dovelo do eskalacije sukoba, napominje Euronews.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je u petak da, iako podržava pravo Ukrajine da pristupi Severnoatlanskom savezu, svih 30 članica treba da postigne konsenzus o tome. Prema njegovim rečima svaka demokratija u Evropi ima pravo da se prijavi za članstvo u NATO, a NATO saveznici poštuju to pravo i uvek iznova ponavljaju da vrata NATO ostaju otvorena, što su i pokazali. Stoltenberg je kazao da Alijansa nije deo rata između Rusije i Ukrajine, ali da pruža podršku Kijevu.

Euronews je izdvojio pet razloga zbog kojih je mala verovatnoća da će Ukrajina u skorijoj budućosti zvanično postati deo NATO alijanse.

1. Rizik da se rat proširi

Prema članu 5 NATO ugovora o kolektivnoj odbrani, ukoliko je jedna država članica napadnuta, onda sve ostale članice, njih 30, to treba da shvate kao napad na sebe i da priskoče u pomoć svom savezniku. To bi zapravo zančilo da, ukoliko bi Ukrajina postala deo NATO bolka, pošto je uveliko u ratu sa Rusijom, aktivirao bi se ovaj član 5.

Profesor na Univerzitetu Darma koji je specijalizovao međunarodnu politiku, rat i suverenitet Džon Vilijams rekao je da bi to moglo da dovede do "scenarija noćne more".

"Veliki su rizici ukoliko bi se to desilo. NATO bi bio uvučen u rat na mnogo direktniji način. Zemlje koje se potencijalno graniče sa Rusijom, kao što je Poljska, mogle bi potencijalno da postanu nove linije fronta", objasnio je.

Kako su zahtevi Švedske i Finske za članstvo u NATO napredovali, Putin je na ovo reagovao i zapretio da će odgovoriti istom merom ukoliko se desi da alijansa u ovim zemljama rasporedi trupe i svoju infrastrukturu. Bivši zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Džemi Šej smatra da je strpljenje u svemu ovome ključno.

"Hajde da prvo sačekamo da se sukob završi. Za sada je ključno pianje očuvanje Ukrajine kao funkcionalne države i uklanjanje ruskih snaga sa njene teritorije", smatra on.

2. Članstvo u NATO "nije neophodno" za Ukrajinu

Šej navodi da je činjenica da je NATO već privržen Ukrajini. Pored desetina milijardi evra vojne i finasijske pomoći pojedinih država članica NATO-a, a sama alijanska pruža veliku podršku Ukrajincima i to koordinirajući bilateralnu pomoć i isporuku humanitarne i nesmrtonsne pomoći.
"Ironično je alije činjenica a svo oružje kje ulazi u Ukrajinu znači da na neki način Ukrajina već ima garanciju bezbednosti NATO bez članstva. Ponekada možete da dobijete mnogo koristi od alijanse a da se ne pridružite", rekao je on i naveo primer Kosova 1990-tih kada su se članice alijanse umešale.

Poresor Vilijams dodaje da isto važi i kada je u pitanju nuklearna pretnja. Nakon komentara čečaneskog lidera Ramzana Kadirova da bi Rusija trebalo da koristi nuklearno oružje niskog učinka u Ukrajni, Vašington je rekao da će oštro da uzvrati. Bivši direktor CIA Djvid Petreus tvrdi da će SAD zbrisati ruske trupe u Ukrajini i potopiti celu svoju crnomorsku flotu.

3. Ukrajina "nije spremna" za članstvo u NATO

Pre nego što uđu u NATO, zemlje mora prvo da ispune određene ekonomske, političke i vojne standarde. Prema rečima profesora Vilijamsa, Ukrajina ostaje na dobrom putu do članstva, ali napomnje i na činjencu da u zemlj postoje problemi sa "demokratskim institucijama" .
On podseća da se Ukrajna suočava i sa još jednom sličnom situacijom, a u pitanju je, podseća, njeno pridruživanje EU.

Sa druge srane Šej ukazuje i na to da Ukrajina ima i određene benefite u ratu, što se tiče vojske.

"Ukrajina će iz ovoga izaći sa verovatno jednom od najboljih armija koje bi NATO imao jer je dobila dosta zapadne opreme i onuke", kaže i dodaje da je to čini "privlačnim kandidatom".

4. Teško je navesti sve članice NATO-a da podrže nastojenje Ukrajine da im se pridruži

Prema prvilima alijanse, nova članica može biti primljena jedino ako se svih 30 članica složi. Upravo se to vidi na primeru Švedske i Finske koje su naišle na Tursku kao "kamen spoticanja". Što se Ukrajine tiče, tu bi se verovatno Mađarska pojavila kao neko ko bi je omela u ovoj nameri. Orban je više puta kritikovao strategiju Zapada prema Rusiji i pozicionirao se kao Putinov saveznik, osuđujući upotrebu sankcija i sklapanja glasnih sporazuma sa Moskovm.

Direktor strategije, tehnologije i kontrole naoružanja u istraživačkom centru Međunarodnog instituta za strateške stdiej Vilijam Alberki kaže da su i mišljena u drugim evropskim prestonicama takođe podeljena.

"Veliko je pitanje da li bi se Francuska i Nemačka, on pto bi se moglo zvati kao nekim ko je kljčan, složile. Da lis u spremne da idu toliko daleko", kaže.

Euronews podseća da su i Pariz i Berlin 2008. godine blokrale pokušaj Ukrajine i Gruzije da se pridruže alijansi, dok je u februaru 2022. godine, samo nedelju dana pre invazije, nemački kancelar Olaf Šolc rekao da članstvo Ukrajine nije u planu.

5. To bi bila "propagandna pobeda" za Putina

Od izbijanja rata u Ukrajini, Putin je rekao da je Rusija ugrožena od NATO alijanse. Ako bi se Ukrajina pridružila integrisanom planu odrbane NATO-a, Šej tvrdi da bi to neizostavno uključivalo postavljanje zapadnih trupa i vojnih baza na ukrajinsko tlo.

"Ovo bi Putinu dalo ogroman propagandni podsticaj. On pokušava da ubedi Ruse da bi  spoljna pretnja dolazi upravo od NATO", kaže.

Sa druge strane, zvaničnici NATO alijanse i zapadni politčari tvrde da je sukob između Kijeva i Moskve isključivo između njih.  

Komentari (0)

Evropa