Evropa

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova pobegla iz kućnog pritvora: "Neću da se povinujem, nevina sam"

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2022

-

14:35

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova pobegla iz kućnog pritvora: "Neću da se povinujem, nevina sam"
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruska TV novinarka Marina Ovsjanikova, optužena od strane ruskog suda za širenje lažnih vesti nakon organizovanja niza protesta protiv rata u Ukrajini, rekla je danas da je pobegla iz kućnog pritvora.

"Smatram sebe potpuno nevinom, a pošto naša država odbija da poštuje sopstvene zakone, odbijam da se povinujem merama zabrane koje su mi izrečene 30. septembra 2022. i oslobađam se od njih", rekla je ona.

Na snimku objavljenom na Telegramu, ona je sedela na ružičastoj sofi i obratila se ruskoj Federalnoj zatvorskoj službi, kritikujući predsednika Vladimira Putina zbog rata, javlja Rojters.

"Stavite ovako nešto Putinu", rekla je, pokazujući na elektronsku narukvicu za gležanj.

Njen advokat je rekao da je trebalo da se pojavi jutros na ročištu, ali da istražitelji nisu uspeli da utvrde gde se nalazi. Istražitelji su tražili od suda da njen prvobitni nalog za kućni pritvor pretvori u zatvor ako bude pronađena, ali je sud to odbio, rekao je njen advokat.

Ovsjanikova je privukla svetsku pažnju u martu tako što je izašla ispred studijskih kamera tokom večernjih vesti na državnoj televiziji sa plakatom na kojem je pisalo: "Zaustavite rat" i "Lažu vas".

Kremlj je tada osudio njen čin protesta kao "huliganizam".

Ona je kažnjena sa dva meseca kućnog pritvora u avgustu, pošto je tokom protesta u julu, stajala na nasipu reke naspram Kremlja i držala poster na kojem je Putina nazivala ubicom, a njegove vojnike fašistima. Preti joj kazna do 10 godina zatvora ako bude proglašena krivom za širenje lažnih vesti o ruskim oružanim snagama.

Njen kućni pritvor trebalo je da traje do 9. oktobra, ali je državna novinska agencija izvestila u subotu da je ona pobegla zajedno sa ćerkom, i da se ne zna gde se nalazi.  Rusija je 4. marta, osam dana nakon početka rata u Ukrajini, usvojila nove zakone protiv diskreditacije ili distribucije "namerno lažnih informacija" o oružanom sukobu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa