Evropa

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova uhapšena u svojoj kući pod sumnjom da je "diskreditovala" rusku vojsku

Komentari

Autor: Euronews

10/08/2022

-

18:29

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova uhapšena u svojoj kući pod sumnjom da je "diskreditovala" rusku vojsku
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruske vlasti uhapsile su novinarku Marinu Ovsjanikovu, koja je na državnoj televiziji hrabro digla glas protiv agresije na Ukrajinu - privedena je sredu u ranim jutarnjim časovima zbog sumnje da je "diskreditovala" rusku vojsku, rekao je njen advokat  Dmitrij Zahvatov, prenosi Euronews.

Osvajnikova je objavila na Fejsbuku vest da su vlasti odnosno policija izvršili raciju na njenu kuću u 6 sati ujutro." Istraga je otvorena, trenutno sam sa istražiteljima", napisala je 43.-godišnja novinarka Prvog kanala ruske televizije.

 "U 06:00, dok sam još spavala, deset službenika Istražnog odbora i policije upali su mi u kuću," Uplašili su moju ćerku. Sada me vode u Istražni komitet", stoji na Fejsbuk stranici Marine Ovsjanikove.

Ovo nije usamljen primer kako se postupa sa protivnicima rata u Rusiji. Naime, prema novom zakonu, državljani Rusije suočavaju se sa velikim novčanim kaznama ili zatvorskom kaznom do čak 15 godina ako namerno podele "lažne vesti" o ruskoj vojsci ili njenim prestavnicima u inostranstvu.

Ovsjanikova je još na početku rata, u martu mesecu, postala medijski poznata širom sveta tako što se pojavila na državnom Prvom kanalu ruske televizije sa natpisom „Zaustavite rat, ne verujte propagandi, ovde vas lažu." 

Twitter/ФБК

 

Ovsjanikova je već tri puta novčano kažnjavana zbog svojih stavova, ali sad rizikuje i zatvorsku kaznu. Posle njenog poznatog TV protesta, optužena je za omalovažavanje ruske vojske i kažnjena sa 30.000 rubalja odnosno 256 evra.

Takođe je bila sankcionisana jer je javno na Fejsbuku komentarisala odluku suda u postupku protiv zatvorenog ruskog opozicionara Ilje Jašina i još jednom osudila rusku invaziju na Ukrajinu. Od tada je nekoliko puta viđena kako sama protestuje u Moskvi u blizini Kremlja. Sve optužbe novinarka je označila  kao "apsurdne" i "proizvoljne".

Ovsjanikova je nakon martovskog TV protesta dala otkaz kao urednica za Prvog kanala i preselila se u inostranstvo gde je nastavila novinarski posao za nemački list "Velt". U Rusiju se vratila u julu da bi nastavila bitku za starateljstvo nad dvoje svoje dece.

 Prema izveštaju Net Freedoms-a, ruske vlasti su do sada pokrenule 79 krivičnih predmeta pod optužbom za širenje "lažnih vesti" o vojsci, kao i još 4.000 upravnih prekršajnih postupaka protiv pojedinaca koji se javno protive ratu u Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa