Evropa

Kućni pritvor za rusku novinarku Marinu Ovsjanikovu, uhapšena pod optužbom da je "diskreditovala" rusku vojsku

Komentari

Autor: TASS

11/08/2022

-

18:48

Kućni pritvor za rusku novinarku Marinu Ovsjanikovu, uhapšena pod optužbom da je "diskreditovala" rusku vojsku
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruski sud odredio je kućni pritvor novinarki i bivšoj urednici Prvog kanala Marini Ovsijanikovoj.

"Sud je usvojio istražni predlog i odabrao kućni pritvor do 9. oktobra kao meru zabrane u odnosu na M.V. Ovsjanikovu", saopštio je sud, prenosi TASS.

 

 

Novinarka Marina Ovsjanikova, koja je na državnoj televiziji protestovala protiv agresije na Ukrajinu, privedena je sredu u ranim jutarnjim časovima zbog sumnje da je "diskreditovala" rusku vojsku.

Osvajnikova je objavila na Fejsbuku vest da su vlasti odnosno policija izvršili raciju na njenu kuću u 6 sati ujutro." Istraga je otvorena, trenutno sam sa istražiteljima", napisala je 43.-godišnja novinarka Prvog kanala ruske televizije.

Ovsjanikova je još na početku rata, u martu, postala medijski poznata širom sveta tako što se pojavila na državnom Prvom kanalu ruske televizije sa natpisom „Zaustavite rat, ne verujte propagandi, ovde vas lažu." 

Twitter/ФБК

 

Ovsjanikova je već tri puta novčano kažnjavana zbog svojih stavova, ali sad rizikuje i zatvorsku kaznu. Posle njenog poznatog TV protesta, optužena je za omalovažavanje ruske vojske i kažnjena sa 30.000 rubalja odnosno 256 evra.

Takođe je bila sankcionisana jer je javno na Fejsbuku komentarisala odluku suda u postupku protiv zatvorenog ruskog opozicionara Ilje Jašina i još jednom osudila rusku invaziju na Ukrajinu. Od tada je nekoliko puta viđena kako sama protestuje u Moskvi u blizini Kremlja. Sve optužbe novinarka je označila  kao "apsurdne" i "proizvoljne".

Ovsjanikova je nakon martovskog TV protesta dala otkaz kao urednica za Prvog kanala i preselila se u inostranstvo gde je nastavila novinarski posao za nemački list "Velt". U Rusiju se vratila u julu da bi nastavila bitku za starateljstvo nad dvoje svoje dece.

 Prema izveštaju Net Freedoms-a, ruske vlasti su do sada pokrenule 79 krivičnih predmeta pod optužbom za širenje "lažnih vesti" o vojsci, kao i još 4.000 upravnih prekršajnih postupaka protiv pojedinaca koji se javno protive ratu u Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa